27. dubna 2007

Chřest nepřítel vína?


Trošku se tu svezu na chřestové vlně, která propukla na stránkách mých kolegů a zkusím jejich tipy doplnit ještě z jedné stránky.

Jedna stará "moudrost" praví, že chřest je jedno z jídel (spolu s artyčoky), ke kterému lze jen obtížně nebo takřka vůbec, přiřadit správné víno.
Protože chuť chřestu ubližuje chuti vína...
Možným důvodem pro toto tvrzení je fakt, že chřest obsahuje aminokyselinu methionin, která ve spojení s typickou chutí chřestu může mít za následek, že nám nevhodně zvolené víno bude chutnat zatuchle, dřevnatě nebo alespoň poněkud divně.
Já s tou starou pověrou samozřejmě nesouhlasím, ale pravdou zůstává, že při výběru vín k zeleninovým pokrmům obecně je potřeba postupovat poněkud obezřetněji.

Mr. Čebiš o kombinaci vín a zeleniny říká:
Upřimně řečeno, zelenina, ač příjemnou, chutnou a odlehčující vložkou, nemá teplý vztah k vínu. Se zeleninou je vždy tak trochu potíž se zřetelem na nápojové společenství.
Jestli si ale tak jako já nedovedete představit k chřestu lepší nápoj, než je víno, tak vám zkusím nabídnout pár tipů jak se vyhnout zklamání.

V zásadě můžeme pro ideální vychutnání pokrmů z chřestu v kombinaci s vínem udělat dvě věci.
1) Použitím různých bylinek, koření,sýrů a omáček vyjdeme vínu naproti.

2) Vynecháme vína s vyšším podílem tříslovin (taninu) jako je třeba Cabernet Sauvignon a také vyřadíme vína barikovaná.
Nejhorší bílé víno které můžeme k chřestu zvolit je těžké Chardonnay, které zrálo na sudu. Chuť chřestu tak nepříjemně podtrhne jeho "dřevnatost" a zvýrazní nepříjemné rostlinné tóny.

Z naší domácí produkce se nejlépe k chřestu hodí kvalitní Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské šedé nebo Ryzlink. Průkopníky u nás je společnost Nové Vinařství se svým cuvée Asparagus (Veltlín+Sauvignon).

Ze zahraničních (mimo Německo a Rakousko) vín to může být opět Sauvignon blanc, Chenin blanc, Fumé blanc, Pinot Grigio (rulandské šedé) nebo lehčí Viognier.

Velmi vhodné je také nějaké mladší svěží růžové víno s vyšší ovocností. A jestliže máte raději červené víno zkuste lehčí Rulandské modré. Je vhodné pro svůj menší podíl tříslovin a takovou typickou "delikátnost."

Sauvignon má pro mě osobně tu výhodu, že se hodí téměř ke všem myslitelným úpravám této zeleniny.

U našich německy mluvících sousedů je tradice spojení chřestu a vína (Spargelwein) podstatně delší. U příležitosti jarních svátků chřestu tam probíhá řada doprovodných akcí a soutěží s cílem najít přesně to ideální víno. V Rakousku takovou hlavní akci pořádá společnost s kraťoučkým jménem "Österreichischen Weinmarketingservicegesellschaft" ve spolupráci s průvodcem "Gault Millau„. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 132 vzorků rakouských vín a vítěz si bude moci lahev polepit logem, které je na obrázku a má tak záruku, že zrovna to jeho víno se bude prodávat jak housky na krámě.
Zde jsem uložil ke stažení jejich pěkně udělanou brožurku v němčině, kde jsou všechna vína, která se letos účastnila + pár zajímavých receptů.

Bohužel jsem se dnes z nedostatku času jen tak sklouzl po povrchu a téma by si vyžadovalo zakutat trochu víc do hloubky, ale při své výzkumné rychlosti, bych vám takový článek naservíroval až někdy s křížkem po chřestobraní.

Na večer mám naplánováno grilování a tak zkusím kromě obligátní krkovičky, přihodit na rošt i krátce podušený zelený chřest a dám si k němu dobrý Sauvignon.

Tak krásný víkend všem...

-Nakupujeme chřest
-Co jste chtěli vědět o chřestu
-Vaříme s chřestem

5 komentářů:

  1. díky, tohle mi opravdu bodlo!

    Asparagus jsem teď měl při recenzi chřestových týdnů v noodles, s maloobchodní cenou okolo 170,- je to velice příjemný počin.

    teď doma jsem k bílému zkoušel sauvignon (moravíno valticeú2004 p.s.-nádhera!)a pálavu (ing. peřina, 2005 výb.z bob.). ta pálava mi nesedla overall, s chřestem to bylo jen tak ze srandy a nic se nekonalo..

    koukal jsem se teď zpětně i dopředně na stopy vinařských akcí na téma chřest na http://www.wineofczechrepublic.cz/ a je tam prd, nebo jsem slepota. podle mně je chřest pro vinaře další dobrá příležitost jak to víno lidem naltlačit do hlavy ,) škoda. rád bych někde hledal ideál špargl wajn :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, dokud tady bude tak nemastná, neslaná nabídka a poptávka, tak se asi nic nestane. Jsem zvědav kdo bude prga, jestli vinaři viz.Asparagus anebo pěstitelé, kteří ho na druhou stranu nemají problém prodat, protože nemají přebytky.
    Jinak jsem zapomněl uvést, že čím svěžejší a nekomplikovanější víno, tím lépe. Chřest je taky krásný ve své jednoduchosti a proto nepotřebuje komplikovaná vína.

    OdpovědětVymazat
  3. hlasuju pro dobrej sauvignon :)

    OdpovědětVymazat
  4. VK - Souhlas a btw. Moc fajn obchod tenhle champagneshop :)

    OdpovědětVymazat
  5. Co třeba nějaká Rulanda? Vyzkoušel jsem nedávno právě od vinařství Černý z Valtic a možná k tomu by to sedělo. Kvalitní lehká bílá vína si k tomu dovedu představit. Červená asi stěží. Co vy?

    OdpovědětVymazat