19. dubna 2007

Což si tak trochu... Vřísknout®

Je mi vás líto,
ano vás, co vám v tomto období kape z nosu a máte oči plné slzí, kdykoliv projdete kolem nějaké kvetoucí rostliny či dřeviny. Pravě pro vás je určen tento recepis na mocné antihistaminikum 4té generace.
Tak, nejdřív se vysmrkejte a jdeme na to. Tento recept je odladěn k naprosté dokonalosti a vychází z různých "Percivek" a "Gorilek", co nám vozila ukrajinská děvčata ze svých domovů jako dík za to, že jsme na ně počkali a oni tak nepřišli o svou nezáviděníhodnou práci u myčky nádobí.

Co budeme potřebovat:

1 litr kvalitní čisté vodky
5 sušených chilli papriček
2 menší čerstvé feferony (1 červená, 1 zelená)
rajče
sůl
pepř

Finlandie je pro naše účely ideálnější, protože má po seříznutí "antidolévacího" hrdla, průměr akorát na korek. U Absolutky po seříznutí téhož vzniká otvor na dva palce u nohy. Je potřeba přelít do vhodnější litrovky. Chilli papričky musí být sušené, nejlepší jsou od "Salvatora". Pořádný pytlíček asi pro 80 litrů Vřískotu® vyjde na 16,-Kč. Feferony jsou k mání v kterémkoliv řetězu.

Příprava:

Nejdřív si dejte panáka. Protože přesně tolik činí kapalina feferony vytlačená. Do lahve zapusťte chilli papričky. Opět opakuji pouze 5ks!!! Feferony omyjte a rozřízněte po délce včetně stopek. Vyklepejte jadýrka a také vložte do lahve. Teď důležité upozornění, po nějakou dobu si nemněte oči a nešťourejte se v nose. Oboje znám, oboje pálí....dost vytrvale.
Zašpuntujte a dejte do lednice. Ideální doba macerace jsou 3 dny. Pak z lahve vyjměte chilli papričky a feferony nechte kde jsou.

Konzumace:

Teď to nejduležitější, protože zatím tu máme jen takovou běžnou paprikovou vodku. Tady je ta největší léčivá finta. Nalejte si malého panáka a k němu připravte řez rajčátka, nebo půl cherryho tomátku. Velký panák se nedoporučuje, ale záleží na vás. Rajče výrazně osolte a opepřete. Tak šup ho tam a hned zakousnout.
Doporučuji ještě pro ozdobu řapíkatý celer nebo, protože sezóna začíná koneček chřestu.

Tuto medicínu jsme začali nazývat Vřískot
®, protože slabší kusy se prostě neubrání, ale právě pro svou odladěnost trvá pálivost jen pár okamžiků a je vystřídána takovým příjemně pikantním pocitem v ústech.

Do minuty vzniká veliká chuť na repete, tak pozor...

8 komentářů:

  1. S něcím jiným než s vodkou to být nemůže? Prosím o provedení zkoušek například s Tequilou a Metaxou. Alergií netrpím, ale sychr je sychr.

    OdpovědětVymazat
  2. SackX - Vaše prosba se zamítá. Byla by to škoda kvalitního pití. Vodka má tu výhodu, že na sebe perfektně váže různá aromata a chuti. Proto se setkáváme s různými rybízovými, malinovými, citrónovými, vanilkovými atd. verzemi. Výhoda vřískotu je, že by měl chutnat jako Absolut peppar, ale je 100x chutnější hlavně díky čerstvé paprice.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem trochu zmatená, je to sranda nebo to opravdu působí jako antihistaminikum?:-) Dáša

    OdpovědětVymazat
  4. Dášo - Je v tom přesně takový antihistaminikum, jaký jen může být v pálivý vodce :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Aha, chápu. Tato "meducína" odstraní naše projevy alergie, neboť (při jednom) odstraní nás jako celek. Hle, jak jednoduché a chudák ministr zdravotnictví se trápí s reformami, které mají za cíl totéž:-)
    Musí to být pekelné pití. Do toho nejdu:-) Dáša

    OdpovědětVymazat
  6. Dášo - To už před Váma říkalo lidí a pak jsem před nima musel schovávat flašku :)
    Důležité je po 3 dnech vyndat chilli papričky. Je to pak daleko jemnější než průmyslově vyráběné.

    OdpovědětVymazat
  7. Dneska budu vyrábět ten Vřískot:-) podám hlášení, jak se v úterý líbil:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dášo, držím palce a jsem zvědav jak to dopadlo :)
    Hlavně nezapomenout na rajče ;)

    OdpovědětVymazat