18. dubna 2007

Definujme Pingla...

V rámci toho abych byl fér, tak po článku "Co z vás dělá špatného hosta", bych tu měl také napsat co z číšníka dělá pingla. Ale mám zásek....strávil jsem prostě moc času na druhé straně barikády a nepěkným zážitkům se vyhýbám. Prostě jsem byl víc času číšník než host.
Zkusíme to udělat následovně, nahodím sem jeden čerstvý prožitek a vy byste mohli v komentářích doplnit své mnohé nepěkné historie. Já bych to potom pěkně sesumíroval v použitelné body a my bychom si tak mohli nadefinovat PINGLA...

Pro mě nejtragičtější zážitek z poslední doby spojený s obsluhou byl v restauraci "u svatého Filipa a Jakuba" na Arbesáku. Takhle zmatenou zlou a nepříjemnou obsluhu svět neviděl. Přijdu v době oběda a narazím na dvě totálně uplavaný servírky s kyselým ksichtem. Sednu si k pánovi co je na odchodu a evidentně marně se domáhá placení. Otevřu si noviny a čekám na jídelní lístek. Pán má uplně odkrvenou ruku se stokorunou. Obsluha stále nic. Pán se konečně dočkává přichází jedna z dua a odporným tónem se ptá jestli bylo pečivo, pán přitakává a těší se konečně na vzduch. Do toho zvonek z kuchyně. Servírka odbíhá od rozepsaného účtu a jde servírovat nějaké gulášky. Po další chvíli se vrací dokasírovat mého souseda. Stále zůstávám nepovšimnut natož abych obržel jídelák. Pán nechává tak slušný dýško až se mi rozutekla písmenka v mý mladý frontě. Koukám na reakci servírky a zaznamenávám jen lehký údiv a vyslovené "dik" a maže pryč. Koukám se kolem sebe z nudy, hladu a žízně a zaznamenávám podobně naštvaný obličeje. Po dalších pěti minutách se balím a odcházím naposledy pryč z týhle hrůzy. Bez povšimnutí...po 20ti minutách...
Je to škoda, protože se tam velmi slušně vaří, ale ty arogantní zmatenkyně to totálně zabíjejí...

16 komentářů:

  1. Čirou náhodou jsem v pondělí jel nějakou dobu za automobilem s poznávací značkou P1NGL. Za takové kombinace se zde v UK obyčejně platí mastné prémie. (Existují zde značky s pro nás Čechy košilatou skupinou písmen. Jeden můj nabubřelý anglický soused se před léty přivalil v Jaguáru s PRD 51. "Prd si". A ano, na dálnicích jsem, už dvakrát, zahlédl MRD.)

    Přemýšlel jsem při jízdě, odkud slovo pingl pochází. Je mě známo, že je to také ruksak, či chlebník. Svázaný šátek na holi.
    Jedna učitelka dala se na tůru
    Mladý alpinista provázel ji vzhůru.
    Jak tak vzhůru stoupal, pingl se mu houpal
    Tůra je to děsná, sukně je jí těsná.
    Atd...

    Doma jsem pak chvíli gůgloval, ale k žádnému kloudnému vysvětlení slova 'pingl' jsem se nedobral. (Rád se nechám poučit.)

    Mimochodem, vůbec tímto nechci zavést řeč na vedlejší kolej a tímto sabotovat Matesolovu snahu o průzkum zákazníkových zkušeností s číšníky. Ne ne ne.
    Akorát mě zrovna nic nenapadá - třeba blahosklonně zapomínám na faux pas a na druhé straně jsem dosud nebyl patřičně oslněn číšnickou dokonalostí?
    - - - - -
    (Ha, systéme, už mě nic nežer. Once bitten, twice shy - nyní si to před odesláním zálohuji. Sichr je sichr, řekla jeptiška...)

    OdpovědětVymazat
  2. Kolikrát je mi líto, že jsou Vaše perly pouze v komentářich. Naposledy jste mě odrovnal u Cuketky s komentem k bicyklu. Nechtěl byste sem občas něco napsat, myslím jako matesolův anglický zpravodaj?

    OdpovědětVymazat
  3. Vzpomínám, jak jsem si jednou dal znojemskou s knedlíkem. Přinesli mi normální hnědou hovězí omáčku, která po okurce ani nevoněkla, natož aby v ní nějaká byla. Upozornil jsem na to. Číšník odběhl, za deset minut přišel zpět, na malém talířku nakrájenou kyselou okurku na kostičky. Tu mi vysypal do talíře a bylo. Měl jsem znojemskou.

    OdpovědětVymazat
  4. Patriku - Nevím na co si stěžujete, dostal jste pěknou ukázku dohotovování pokrmu před hostem :)....Vážně, to je slušná síla, když nemůže UHO za okurkou, musí okurka k UHO. Určitě slušná porce pingloviny, řešit problém po svém a neohlížet se na nějaká jasně daná pravidla.Ještě že to byla znojemská a né cikánská pečeně.
    "This is Pingl"

    OdpovědětVymazat
  5. Pane Matesola,
    senk jů very můčo.
    Kontaktujte mne na:
    jrozec zavináč googlemail.com

    u Cuketky s komentem k bicyklu
    On pan C "má voko" a fotka byla inspirativní. Myslel jsem při psaní i na portrét Whistlerovy matky s názvem Arrangement in Grey and Black, No1. :-)
    http://www.tfaoi.com/aa/4aa/4aa345.htm

    OdpovědětVymazat
  6. Tak každou chvilkou čekejte pošťáka ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. pingl - ob. 'ranec', hanl. 'číšník'. Z něm. Bündel 'svazek, ranec', což je zdrobnělina od Bund 'svazek, otep' od binden 'vázat'. Význam 'číšník' nejasný. Viz též pant, pentle, bandáž. [Jiří Rejzek, Etymologický slovník; LEDA 2001] :-)

    OdpovědětVymazat
  8. pixy - Díky. Docela slušný výzkumný výkon, protože o pinglech net mlčí :)
    Můj pocit spíš byl, že to pochází z německého slova "Pinkeln" = čůrat, takže vyčuránek :)

    Škoda jen že "Význam 'číšník' nejasný"

    OdpovědětVymazat
  9. Hezký den nedá mi to a musím se podělit o mou historku z poslední doby. V jedné malebné restauraci na jihu čech při cestě z ČB do Linze jsem byl až na malé detaily spokojen. Závěr však byl dosti nepříjemný Vídeňská káva (má oblíbená na závěr dobrého jídla) byla jen instantní káva s levnou šlehačkou z Lidla a to žena si tam dala tak výborný kapučíno jako jsem ještě neměl nikde. Jen jsem kroutil hlavou jak se jim to povedlo. Jaké bylo mé překvapení když jsem si vyžádal účet a byl mi přinesen účet jak ze IV. cenovky s písmem za který by se nemusel ani doktor stydět z kterého nebylo poznat, za co vlastně platím. Než jsem se zmohl na cokoliv přiběhla asi vedoucí a začala nám kontrolovat "účet" s tím že syn měl objednanou dětskou porci, ale dostal normální?! Po té co se ujistila (že asi o nic nepřišli) prohlásila, že máme naúčtovanou malou porci, ale že už to tak nechají!!! Mé podezření tak jen stouplo vida, že se asi nedovolám svého práva, rychle zaplatil (bez spropitného) a zařekl se, že už mě tam neuvidí. Na Slovensku je povinností účet s registrační pokladny a dokonce dobré restaurace razí pravidlo, bez řádného účtu platí obsluha.;)

    OdpovědětVymazat
  10. Vlado - díky za příspěvek. Jaký tam asi musí mít zbytek personálu, když vedoucí nastavuje takovou laťku kvality obsluhy. Zbytek v nadcházejícím článku.

    OdpovědětVymazat
  11. Nemůžu si nepřihodit :) Onehdy sem s dvěma kamarádama zabíjel čas před koncertem na Knížecí v jedný nejmenovaný restauraci... Nutno podotknout, že se jednalo spíš o mírně omšelou hospodu úzce specializovanou na hašení žízně než na likvidaci hladu a žádný úklony od číšníků a flambovaný čápy člověk samozřejmě nečekal... I tak nás ale zaskočili... Co sem si dal já to už nevim, nicméně jeden z mých kamarádů objednal něco v čem figurovala vepřová panenka... Když mu to po chvíli přistálo na talíři, tak bez toho aby se toho dotknul, koukal zamračeně do talíře... Se nebylo co divit, vyučenýmu kuchaři, kterej se restauratérstvim živí stačí jeden pohled aby poznal, že má na talíři místo panenky flákotky kejho vejra čeho :) Zavolal si číšníka, zdělil mu, že to co má na talíři je všechno možný, jen ne panenka, číšník se vůbec nebránil, zřejmě běžná praxe a s tim, že se zeptá kuchaře odběh do kuchyně... Když se vrátil, tak se v úklonu omlouval a povídá "Kuchař se moc omlouvá, ale zjistil, že už nemá panenku tak to zkusil." Kámarád kontroval smířlivym prohlášením: "Tak vyřiďte kuchařovi, že piju vodku" :)))) A tu taky posléze dostal :)

    Na historku, kdy nám v podniku poblíž pingl v 19h oznámil, že nám nedoporučuje si dávat kaťák, jelikož kuchař je momentálně "uplně vožralej" a kdy se pak ten samej pingl po hodině čekání na vytouženou večeři přišel zeptat co sme si to vlastně dali, že v tom má nějakej nepořádek, tak na tu už tu není místo :)

    OdpovědětVymazat
  12. ryberez - ROFL, slušná upřímnost.
    Mě to připomnělo, jak můj spolužák v učení, někdy ve čtvrťáku, rok před revolucí vzal svojí buchetku na večeři do barandovských teras. Byl při penězích a tak si pro sebe objednal bifteček. Dostal místo toho nějakou vařenou hovězí věc a tak si stěžoval. Číšník přišel, jestli s ním může jít do kuchyně, že by se mu kuchař rád omluvil. Kamarád šel, vzadu dostal přes držku a vykopli ho zadním vchodem, kde už na něj čekala jeho holčička.
    Pokud vím, tak nic neplatili :)))

    OdpovědětVymazat
  13. Tak já přes držku nedostala, ale dost mi vyrazilo dech: Před čtyřmi lety v restauraci na jihu Čech jsem si objednala kuřecí řízek, po snědení dvou soust jsem si všimla, že je maso syrové, ač bázlivá, tak jsem to reklamovala, slušně, a číšník mi bez řeči vzal talíř a za pár minut mi donesl tentýž se zbytkem řízku, pravda již dopečeným:-))Nezmohla jsem se na slovo ani dojedení. Dáša

    OdpovědětVymazat
  14. Dášo - Těžko posoudit, reklamace vyřízena jak je běžně zvykem. Tam asi spíš pokulhávala "forma". Více v Zákazník Náš Pán :)

    OdpovědětVymazat
  15. biftek a jako příloha nakládačka - tak to sem se taky nasmál :)

    já se jen ještě trochu zastanu "hrdinů" těch mých historek, oboje se stalo sice už po revoluci, ale v lokálech, který by se daly bez rozpaků nazvat 4.cenová a za tu cenu holt občas člověk narazí :) nehledě na to že ani v jednom případě nebyla obsluha nepříjemná, jen v prvnim případě byl kuchař trošku zachmuřenej,když platil panáka vodky kamarádovi a v druhym případě zlitej kuchař a nalitej číšník absolutně nezvládli nápor, na kterej nebyli zvyklí a kterej se jim tam večer vytvořil před koncertem poblíž :) já teď mam aspoň co vyprávět a vždycky se zasměju když si na to vzpomenu, lepší než kdyby to proběhlo standartně :)

    nejhorší je nepříjemná kyselá obsluha... takovej nešvar, nevim jestli u nás se mu daří v porovnámim s sousedama nějak víc, ale zdá se mi že jo, páč se s tim člověk nesetká jen v restauraci, ale v trafikách, obchodech, úřadech, spousta kyselejch ksichtů, který vám neustále dávaj najevo, že je otravujete :)

    Teď sem si ještě vzpoměl - nějak velice těsně před zavřenim legendárních Mastných Krámů v Českých Budějovicích sme se tam stavili s kamarádem na oběd... Nevrlá servírka, já dostal na talíři něco s hranolkama fritovanýma v odpadní vodě ze Spolany Neratovice, hlad sem měl ale tak nehoráznej, že sem to do sebe rezignovaně naházel... ovšem chudák kámoš dostal místo vepřa-knedla-zela nějakej hnusnej tepelně zpracovanej flák tlustýho bez kouska masa, pár oschlejch knedlíků a ten zbytek jestli bylo zelí... no nevim... každopádně se toho ani nedotk, odsunul to na kraj stolu... podotýkám, že na pohled už to byla na legendární podnik fakt ostuda... servírka se tam za chvíli nachomejtla, viděla že kámoš se toho ani nedotk, brala mu ten talíř a s nechápavym udivenym (jako kdyby vracel nějakou exkluzivní specialitu) výrazem ve tváři její duchaplná otázka zněla: "Nechutnalo ?" :)))

    OdpovědětVymazat
  16. ryberez - a nebyly to náhodou vepřové výpečky, můj oblíbený chudší bratr moravského vrabce :)). Nejste první kdo mi to o "masných krámech" říkal.
    Ale je jich škoda. Teď pro mě v ČB stojí za návštěvu dvě restaurace.
    JB´s Amigos - jiho-americká + fantastický steaky
    Café de Vins (nebo Vins de café) pro skvělou kuchyni a prvotřídní servis.

    OdpovědětVymazat