29. dubna 2007

Zabijácký Food-Styling

Jsem krasomil. Mám rád hezké, jednoduché a užitečné věci. Rád si prohlížím pěkné obrázkové knihy, časopisy nebo třeba koukavě udělané webové stránky. Rád se jen tak kochám.

Ale občas můj zrak upadne na něco, co by raději nikdy neviděl. Třeba na Helenku s polskou zmrzlinou. Nebo leták z Lídlu. Vrcholem pro mě je, když objevím něco naprosto hnusného, u čeho si ani nejsem jist proč to vůbec vzniklo, ale hlavně, proč to mám proboha doma.

Chci vám představit publikaci Slabikář vaření od nakladatelství Lucie z roku 1991. Dle autorky vznikl s úmyslem "přinést něco nového, netradičního v kuchařkách, co bude praktické."
Tak vznikly čtyři sešitky, rozdělené na Polévky, Maso, Zelenina, Ovoce a sladkosti. To celé zabaleno do, jak říká předmluva: "trvanlivého a hezkého obalu."
Po textové stránce, těžký průměr s pěti a více recepty na stránce. Vše již stokrát viděné.
Ale co mě zabilo nejvíc jsou fotografie a grafická úprava celého "díla." Tu má na svědomí fotograf Theodor Jonáš a grafik Jaroslav Tatek.
Pánové jste čuňata, Gavři* a máte u mě pohlavek.
Jestliže se makro záběry jídel někdy vtipně nazývají "food porno", tak tyto fotografie jsou ten nejhorší bizár, co jsem kdy viděl.

Fotky jsem jen přefotil, tak je moc nerozklikávejte je to velká bída. Bohužel v příšerné kvalitě jsou i vytištěny. Důležitá je kompozice celého snímku, prostření, foodstyling a na to nám náhledy stačí.

U žádné z fotografií nebyl popisek, tak jen tipuji.


Jakýsi vývar, bohatě zasypaný nějakou natí. Přiloženo poloprázdné Maggi a buhví proč prázdná vázička. Geometrie nula. 



Asi klasická držková. Obrázek doplněn o prázdnou lahev od piva. Tady kvituji aspoň etiketu umístěnou ke strávníkovi. Nechápu upatlaný talíř a rohlík na ubrusu.


Předpokládám Kyselo. Opět upatlaný talíř. Pečivo tentokrát na talířku. Hrnek mléka potěší. Nevím proč pořád koukám na tepich. Aha nemám lžíci. 


Polévka z uzeného masa. Z talířku se na mě dívá pečený bůček, z dekoračního papíru cibule a česnek. Bochník je uražený a je ke mně zády. Nůž ostřím od talíře. Geometrie opět nula.


Vepřo knedlo zelo. První květinová dekorace v podobě slizké voděnky s uschlým listem. Ještě se uvidíme. Prostření mi říká "Na žer, ať ti to nevystydne.


Podle obrázku nějaká roláda s hromadou rozvařených brambor. V mističce mléko s pórkem. Sklenka pomerančového nápoje spolu s džunglí v kořenáči pro pěkné barevné vyznění fotografie. Co tam zas dělá ten peršan?


Změna dekoračního papíru a první modré zátiší. K cibuláku to jinak ani nejde. V mističce to vypadá na vejmrdu. Prostřeno tentokrát správně. Geometrie 0,5. Pravidlo, že maso se dává vždy "dolů" na fotografiích neplatí. Škoda, že vázička jaksi nezapadá :(


Krásně vyžehlený ubrus je nutností u každé slavnostní večeře. Dnes máme masové kapsičky z listového těsta, litrovku bílého a nějaký fajnový seasoning. Snad se nám na kapsičkách udrží. Víno nám trošku zteplá, ale to nevadí.
Vidím tě voděnko.



Adéla ještě nevečeřela. Tak co kdyby si dopřála čínu, vtipně upravenou do smajlíka a k tomu číši lahodné Coca Coly. Příbor netřeba, proto je stranou.


Krásné dozlatova vypečené krůtí stehýnko s mochovskou směsí a novými brambůrky. Tato jarní dieta si přímo žádá společnost americké limonády. Kytku dám do vázy až se najím.


Foto pochází ze zadní strany druhého sešitu. Je slavnostní a vyjímečné. Originální ležérnost v dekoraci okurky. Sklenka bílého naplněná po okraj rafinovaně nastrčená na rantl plátěného ubrousku.


Štěrbák s vepřovým masem a rohlíkem v pěkné soudružské kompozici.


Míchaná vejce s tomatovým salátem a žlutou limonádou nám říkají, že naše zítřejší hovínko bude jak piškůtek.


Konečně maso v pozici jak má být. A to si král mezi uzeninami zaslouží. Řídka hrachová kaše a milimetrový šnit nakládané okurky jsou mu skvělými poddanými. Btw kdo nám to tu prostíral? nebo jsme otočili film?


Fazolová čorba s lžící ze sady na grilování. Yummy.


Hrášek na smetaně s něčím. Papírový ubrousek na červeném papíru je vkusnou ochranou proti zašpinění. Dijonská hořčice je u tohoto pokrmu přímo nutnost.


Otvor v chlebové střídce nám otevírá výhled na lákavou smaženici. Vidličku drží asi voděnka. Náznak food stylingového futurismu v podobě obřezaných ředkviček.


Melounový salát s psím vínem a blumou "on the side."


Krásné mimikry švestkového koláče naaranžovaného na vlněném plédu a spousta šlehačky jako dip.


Vynikající a osvěžující zmrzlinové poháry + 5 piškotů jako bonus. Vázička přežila pád bílého vína a zůstává.


Jen na chviličku jsme je nechali bez dozoru a česnek s cibulí v sobě našli zalíbení, zřejmě stimulováni vzorem dodaného ubrusu. Bůček se cudně odvrátil a chleba to vůbec nezajímá.Repro z publikace Slabikář vaření. Nakladatelství Lucie 1991. foto Theodor Jonáš, grafická úprava Jaroslav Tatek
Máte doma kuchařku, kde jsou ještě horší fotografie. Tak mi nějakou pošlete mailem.
Vítěz, který pošle tu největší hrůzu obdrží dva volňásky na Víno&Destiláty 2007.


*Gavr - Gastronomický vrah. Bude zde zmiňováno častěji.

29 komentářů:

  1. Smál jsem se od začátk udo konce! Parádní.

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená taškařice!
    Nad komentáři jsem mlátil ssebou na židli. Voděnka's double-whammy. Nutno říci, že ty sub-amatérské snímky si každou unci sarkasmu naprosto zaslouží!

    OdpovědětVymazat
  3. dost dobré! ten prasácký stájling se ale pořád drží, viz webovky některých restaurací.

    kombinace s rohlíkema a pokojovkou ale zaslouží uznání... :))

    p.s.: tenhle článek vám nezachytil apetitus..., co to?

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem tuto "pubikaci" objevil doma, chtěl jsem jí automaticky vyhodit. Ale při zběžném prolistování jsem zůstal uplně štajf. U každé fotky jsem pak přemýšlel, jak asi vznikala, co je záměr a co už kouzlo nechtěného. Parádní jsou v kombinaci s ušlechtilými proklamacemi z úvodu, kde autoři slibují něco originálního a neotřelého. Pro mě to naplnili beze zbytku :)

    Ad Apetitus. Všiml jsem si toho, nevím :( Možná bych tam měl změnit feed z atomu na feedburner

    OdpovědětVymazat
  5. Jó napsat "pubikaci" je slušný kouzlo nechtěného :)

    OdpovědětVymazat
  6. ad "pubikace":

    freude, freude, kdy na tebe dojde... ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Tedy pane, jak se povazuju za klidneho cloveka a spise brucouna, tak nad komentari k tem fotkam jsem slzel smichy. Diky :-)

    OdpovědětVymazat
  8. I po druhém čtení jsem se chechtal.

    OdpovědětVymazat
  9. Ondrej - GurmetKlub.cz30. dubna 2007 20:49

    Tak to je hukot! :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Opravdu skvely, objevil jsem tenhle web nedavno a co clanek to perla. Vodenka je moje favoritka ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. no je to velká výzva, možná se zítra zkusím ponořit do naší knihovny, myslím, že tam máme jeden polský poklad, který by si alespoň účast v soutěži zasloužil... :)

    OdpovědětVymazat
  12. Nedoslo u autoru k zamene? Tatek je fotograf z Blesku, o Mistru Jonasovi i Google cudne mlci.. Ne ze by to ve finale nebylo jedno ;)

    OdpovědětVymazat
  13. rushide - K záměně u autorů nedošlo. Jestliže u nich k něčemu došlo, tak to bylo nějaké zlé předávkování kdoví čím. Samozřejmě jsem se díval všude možně, jestli ještě někde nenajdu nějaké fota od Th. Jonáše a taky nic. Jestli ten Tatek z Blesku je tento náš grafický Tatek, tak ho chci zmlátit, hned teď :)))

    AdaMMe - Hledejte. Jsem zvědav. Samozřejmě na účast v soutěži stačí jakýkoliv snímek z vydané kuchařky, který je dle Vašeho uvážení dostatečně hnusný.
    Moje vize je zjistit, jak moc unikátní fotky vlastně mám :)

    Všem ostatním díky a krásný svátek práce ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Jéžišmarjá, to je prdel k popukání!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Pane Matesola, máte příznivé reakce i na Vrbě, pod příspěvkem Re:Kandidáti Naivní fotografie.
    http://vrbanet.blogharbor.com/blog/_archives/2007/4/21/2896341.html#906782

    OdpovědětVymazat
  16. Díky, viděl jsem, zodpověděl jsem :)

    OdpovědětVymazat
  17. no toto mne teda dostalo! To ukazat tady ve Francii, tak uz k nam nikdy zadna navsteva neprijede!
    Skoda, ze nejsem doma a nemuzu prohledat me poklady, urcite by se tam taky nejaky skvost nasel!Prosim soutez s odstupem zopakovat!

    OdpovědětVymazat
  18. Bali - pro Vás vymyslím jinou, aktuální cenu. Určitě něco najděte, ale musíte uznat, že laťka je sakra vysoko :)

    OdpovědětVymazat
  19. Bonjour,pravda, pravda, latku asi hned tak nekdo nepreskoci :-))

    OdpovědětVymazat
  20. hanák z olomóca28. května 2007 22:47

    Článeček jsem dal přečíst své manželce, a řeknu Vám, takhle se smát jsem ji snad nikdy neslyšel, a to jsme spolu 9 let! Ta voděnka ji dorazila...
    Já žádné pikantní fotečky nemám, tak Vám pošlu kousek z jedné pubikace o víně: "Ostravský kahan bílý - víno jakostní skupiny 1b z Moravských vinařských závodů Mikulov, závodu v Ostravě. Má zelenožlutou barvu, vyznačuje se jemnou vůní, intenzivně nasládlou chutí s 24-28 gramy zbytkového cukru v jednom litru. Labužník si k tomuto vínu vybere rybu pečenou na sardeli nebo štiku pečenou na másle." (Hauft, Jindřich. Nový brevíř o víně. Praha, Svépomoc 1988, s. 97.).
    Co byste, jako labužník, doporučil k tomuto vínu Vy?

    OdpovědětVymazat
  21. hanáku - Vitajtě. Jsem rád, že moje voděnka prodloužila Vaší ženě život ;)
    Ad Nový brevíř o víně. V jednom e-antikvariátu tuto knihu popisují takto: "Vynikající, čtivá, srozumitelná kniha s většinou informací, platných dodnes." Takže odpovídám: pečenou rybu na sardeli nebo štiku na másle :)))

    Stejně bych někdy dal Ostravský kahan pod chromatograf. Pak bych zjistil, jestli míchali i hrušky s jabkama a kolik toho řepného cukru tam doládovali. Mám pocit, že míň než 22g/l to nebylo. Sranda je, jak teď všichni brojí proti plastikovým zátkám. Pak si vzpomenu na ty Kahany, Znojemské Miss, Svíčky, Bušky, tak všechny měli takovou tu bílou odřezávací a nikomu to nevadilo. Ale ono toho bylo víc co lidem na těchto vínech nevadilo :)

    OdpovědětVymazat
  22. Slabikář vaření mám doma, je to taková ta věc, co naše babičky předaly našim matkám a ty v dobré víře zas nám, mladým. Naše generace tenhle typ dokumentace předá té mladší dál už jen jako odstrašující příklad. Podobných zaručených kuchařek se v naší rodině najde spousta. Jak recepty pro zaměstnanou ženu, tak i zaručeně nejrychlejší recepty z období velmi oblíbeného pendlování mezi bytem a chatou/chalupou. Pokud dobře pohledám, určitě najdu i podobné skvosty od našich západních sousedů. Byla to prostě doba svobody barev a společnost ještě neměla přesně vyjasněno, které jejich kombinace podporují chuť k jídlu a které naopak způsobují nemalé žaludeční potíže :)

    OdpovědětVymazat
  23. a) jsem food stylistka, ale na tohle fááákt nemám. jdu to zabalit ;-))))
    b) je půl druhý v noci a já se tu při čtení komentářů dusím do kapesníku, abych nevzbudila spící rodinu
    díky a zase někdy...

    OdpovědětVymazat
  24. aj po roku ma Vas clanok stale fanusikov!

    OdpovědětVymazat
  25. karolinka, anonymous, všichni - Ani po roce se nepovedlo nikomu tuto báječnou kuchařku trumfnout :)
    Pochybuju, že by to vůbec bylo možné.
    Jinak co se týká tohoto blogu, tak po prázdninách se pokračuje.

    OdpovědětVymazat
  26. Pivli řekla(furt mi nejde přihlásit se):Tedy to je opravdu něco. Mlátím se tu smíchy od začátku do konce. Voděnko vidím tě mne totálně odzbrojilo. Hovínko jako piškůtek!!!
    A uražený bochník chleba taky. PARÁDNÍ!!!
    Zalovím ve skříni s kuchařkami, jistě něco najdu, aneb: zajeď prstem do rohu, jistě drobné najdeš!:-))) Ale tohle netrumfnu.

    OdpovědětVymazat
  27. viac! viac! viac! :-) výborné komentáre, ešte lepšie fotky :-)... hihňala som sa na tom jak švihnutá... má to šťavu, drive a takú distingvovanú aristokraciu :-)))nechystáte niečo podobné v budúcnosti?

    OdpovědětVymazat
  28. Já si myslím, že je to uděláno jako odtučňovací formule. Úvahy typu "když to vidím,tak už zvracím" nebo pro otrlejší povahy,které to sní - "po snězení budu zvracet". Něco jako léčba alkoholiků. Doporučuji inzerovat pro tento účel v novinách.

    OdpovědětVymazat
  29. ooooo.... to je des... ale jako "speciali dietni kucharka" je to idealni!
    mam podobne atraktivni francouzskou kuchařku, kde hlavně díky kvalitě tisku jsou všechna jídla šedohnědá. uáááá.

    OdpovědětVymazat