27. května 2007

Nejlepších 50 restaurací světa 2007


Mám takovou ideu pro náš finanční trh. Po všech těch stavebních spořeních, které už mi lezou očima i ušima, bych uvítal nový produkt a tím by bylo Gastro spoření...třeba s lososem, když né s liškou. Hlavně s co možná nejvyšším státním příspěvkem. Protože v níže uvedených podnicích se na nějakou tu kačku nesmí hledět ;)

Každý rok touto dobou odhaluje časopis Restaurant Magazine pod záštitou minerálky San Pellegrino výsledky ankety/hlasování/voleb o nejlepších 50 světových restaurací.
Od roku 2002, kdy Restaurant Magazine pořádal tuto anketu poprvé, si stačila vydobýt velkou prestiž a stát se tak jakousi obdobou restauračních Oscarů.
Pro zajištění co možná největší objektivity (čti demokracie) se ustanovila takzvaná The Nespresso World's 50 Best Restaurants Academy, která čítá 651 hodnotitelů z řad odborné veřejnosti, kritiků a komentátorů.
Svět je pro potřeby této ankety rozdělen do 22 regionů, kde každý z nich má svou zodpovědnou všeobecně respektovanou persónu. Neexistují žádné nominace. Každý z hodnotitelů dá dohromady 5 hlasů dle svého osobního gusta. Podmínkou je, že pouze dva hlasy mohou být pro restaurace z jeho regionu, zbytek hlasů musí být pro podniky ze zbytku světa a hodnotitel v nich prokazatelně musel být na návštěvě v posledních 18-ti měsících. Pro úplnost dodávám, že není povolen hlas pro vlastní restauraci :)


Pojďme se podívat na první pětku pro tento rok...

1. EL BULLI, Španělsko
www.elbulli.com



Podnik Ferrana Adrii je na mém osobním whish listu dlouhodobé číslo jedna. Restaurace je otevřena pouze od března do září. Po zbytek roku provozuje Adrià svůj výukový workshop, kde hledá nové talenty, chutě, kompozice. Experimentuje s naprosto netradičními a novátorskými postupy na poli kuchyňských technik. Autor kuchařek, které jsou známe tím, že si podle nich neuvaříte. V každém receptu se odkazuje na recepty z knich předchozích nebo budoucích a vy se tak pohybujete v začarovaném kruhu. Chcete-li si zarezervovat místečko na rok 2008, tak si fofrem pospěšte. O El Bulli bude v nejbližší době následovat samostatný článek. Pro zajímavost dodávám, že jsem kdysi viděl jeho řadu ochucených olivových olejů "Borges" v Tescu. Jestli tam ještě jsou k mání netuším...

2. THE FAT DUCK, Velká Británie
www.fatduck.co.uk



Další kulinářský blázen-génius Heston Blumenthal a opět pokrmy, které jen tak někde (nebo spíš vůbec nikde) neochutnáte. Vaječno-slaninová zmrzlina (NITRO-SCRAMBLED EGG AND BACON ICE CREAM), sardinkový sorbet na toustu, šnečí porridge, to je jen malý výběr pro vaší hrubou představu. Filozofie podniku je, že žádné jídlo není skutečně nechutné. kdyby tomu tak bylo, nebylo by to přece jídlo. Na to navazuje regulérní bádání nad našimi chutěmi a nechutěmi. Opět spousta materiálu pro článek určený pouze "Tlusté Kachně."

3. PIERRE GAGNAIRE, Francie
www.pierre-gagnaire.com



Jestliže je Adrià nazýván Salvatorem Dalím mezi kuchaři, je Pierre Gagnaire jejich Matissem (podobou spíš Pierre Richard). Další z revolucionářů velké pětky. Jeho specialitou je spojení třech až čtyř těch nejneočekávanějších chutí a textur v jednom pokrmu. Známý tež díky svým genialním dezertům.

4. THE FRENCH LAUNDRY, USA
www.frenchlaundry.com



Thomas Keller a jeho legendární restaurant. Podle některých nejlepší francouzská restaurace na světě, bez ohledu na fakt, že se nachází ve státech. Keller je majitelem čtyř restaurací, z toho dvě mají plný počet, tj. tři hvězdy Michelin. Číslo dvě na mém "Visit Before Die" listu. Momentálně je za plynulý chod a kvalitu kuchyně ve French Laundry zodpovědný Corey Lee, oceněný jako vycházející kuchařská hvězda. Až budu mít zlomek prostředků jaké má Kel(n)er, chystejte vaše deseti chodové degustační menu. Další kdo dostane vlastní článek. Pro zajímavost další Kellerova restaurace "Per Se" je letošní N° 9. Mezi kuchyní French Laundry a Per Se je možnost video konference na obrovských plazmách, pro aktuální výměnu myšlenkových toků mezi kuchtíky obou restaurací.

5. TETSUYA´S, Austrálie
www.tetsuyas.com



Japonsko - francouzská fůze v podání šéfa Testsuya Wakudy. Filozofii jím prezentované kuchyně je využití tradičních japonských surovin a francouzské technologie přípravy pokrmů. Hrášková polévka s čokoládovým sorbetem, grilovaný hovězí steak s limetkami a wasabi nebo třeba zmrzlina z červených pomerančů a červené řepy je jen pár kousků z jeho často obměňovaného "tasting menu." Je schopný vám naservírovat regulérní dezert a až po něm dort z modrého sýra. Restaurant je též znám pro jednu z nejlepších nabídek vinného listu na kontinentě.

No co dodat. Jasným faktem je, že dominantním prvkem v hodnocení je vysoký stupeň kreativity oceněných. Osobně jsem zvědav kdy se do tohoto žebříčku zařadí i nějaká štika z našeho domácího rybníčku.


Než se půjdete (samozřejmě pokud vás to zajímá) podívat na kompletní výsledky a pohrabat se do minulých ročníků, nabízím pár zajímavostí.

Z našich sousedních post-komunistických gastronomii se do Top 50 nedostal nikdo. Do Top 100 se ale pár podniků probojovalo:

62. Pushkin, Rusko
65. Turandot, Rusko
86. Lou Lou, Maďarsko
88. Café Kor, Maďarsko

Gordon Ramsay padá a padá.
I v našich končinách známý Gordon Ramsay ztrácí rok co rok. Snad nebude muset potřebovat služby své vlastní "záchranářské" show:
2002 - N°2
2003 - N°5
2004 - N°8
2005 - N°5
2006 - N°14
2007 - N°24
Na druhou stranu je ale spolumajitelem letošního objevu roku.

Skokan roku:
15. Noma, Dánsko
www.noma.dk

Nováček roku:
36. Alinea, USA
www.alinea-restaurant.com

Nejlepší v Asii:
37. Bukhara, Indie
www.itcwelcomgroup.in

Nejlepší na středním východě & Africe:
47. Le Quartier Français, Jihoafrická republika
www.lequartier.co.za

Objev roku:
55. Maze, UK
www.gordonramsay.com/maze

Výběr čtenářů:
Pied à Terre, UK (není v Top 100)
www.pied-a-terre.co.uk

Vše ostatní co potřebujete vědět je zde.

11 komentářů:

  1. Lze u nás ten časopis zakoupit?

    OdpovědětVymazat
  2. nodo - Pokud vím tak na našem trhu není, ale mohu se samozřejmě mýlit.
    Takže asi jen předplatné na přímo :(

    OdpovědětVymazat
  3. Málem jsem zapomněl na tu vůbec nejlepší hospodu ze všech. Která to je? Přece ta vaše...Ta kde se cejtíte fajn, máte tam vždy nějakého kamaráda, známého u výčepu nebo na place a je vám tam dobře, asi jako doma.
    Dejte vědět, o kterou se jedná...;)

    OdpovědětVymazat
  4. grrrrr, tohle je čistá provokace!!! evidentně mě letos čeká ještě hodně cestování ;)))

    hmmm no myslím, že nedám ani jednu. (na 5.6. mám rezervaci v jedné miniaturní bio/maso/vegetariánské, která dostala pro rok 2006 od Michelina hvězdičku, letos zase Gault Millau 17... holt, musím na to jít postupně ;)

    jinak pěkné pěkné, pořád na tuhle anketu jsou někde odkazy, tady je to hezky na jedno místě!

    OdpovědětVymazat
  5. Moje postřehy:
    Pan Adria na fotce El Bulli mě strašně připomíná Napoleona Bonaparte.

    Re: padající Ramsay.
    Osobně je mě Gordon Ramsay sympatický. Znám ho z mnoha televizních pořadů, mám některé jeho kuchařky a četl jsem v zimě jeho autobiografii Humble Pie. Neměl lehké začátky. Sobecký otec-pijan a junkie bratr...

    Kde možná dělá Ramsay chybu, je v budování obrovského impéria, v přílišné rozpínavosti. Ale každý jsme jiný. Jen se mě (mírně líné a "zápecné" osobě) zdá prakticky nepředstavitelné vlastnit 8 restaurací na 3 světadílech a přitom osobně dohlížet na kvalitu.

    OdpovědětVymazat
  6. Jednorožec - To s tím Ramsayem mělo být v úvozovkách. O tom, že bych někdy měl restauraci nebo více, které budou patřit do světové extraligy si mohu nechat jen velmi divoce zdát...
    Je to profík a vizionář. Možný úbytek hlasů si mohu po česku vyložit jako důsledek přeRamseyování. Podle mě je zase jeho výhodou, že při svých šou naráží na opravdové talenty a může si je přetáhnout k sobě...
    Ad Adriá jo, jo celej on :)

    OdpovědětVymazat
  7. http://observer.guardian.co.uk/foodmonthly/futureoffood/0,,1952855,00.html

    zajímavý seriál o "future od food", který dělá Observer. aneb kam až to může dojít... .)

    (klikněte si na films, odmyslete si to všudypřítomné audi)

    OdpovědětVymazat
  8. Mr.C - Dík za tip. Zatím jsem stihl jen první a vaření zavakuovaného masa mě zaujalo. Musím se zeptat mého kuchařského ex-kolegáčka jestli to někdy zkoušel.

    OdpovědětVymazat
  9. Jedna fůdice (female foodie) papala a kdo že to mlsal u vedlejšího stolu?? [virbl na bubínek...]

    http://chezpim.typepad.com/blogs/2007/06/rias_de_galicia.html#more

    OdpovědětVymazat
  10. jednorožec:

    kde na to chodíte :) ty krevety na obrázku mě dostaly..., přidáám si to do záložek "where to eat" k barceloně!! thx

    OdpovědětVymazat
  11. http://foodieatfifteen.blogspot.com/2008/12/per-se-2.html

    OdpovědětVymazat