5. června 2007

Dvě Média

Jedna stará číšnická pověra o špatných hostech praví: "Bacha na fousatý brejlatý!" (rozuměj s plnovousem). Pravdivost tohoto rčení mě kolikrát až udivovala. Samozřejmě byla spousta vyjímek. Jen v jednom případě to byla tutovka a to když dorazil host zrzavý, fousatý a s brýlemi.

Vzpomněl jsem si na tuto zásadu, když jsem minulý týden zapnul televizi a v pořadu Testoviny, který běží již přes rok (ale pro mě díky vysílacímu času úplná novinka), jsem zahlédl mou nejděsivější číšnickou noční můru. Ohnivě zrzavý, obrýlený pan reportér s plnovousem právě cupuje personál nějaké restaurace, protože mu dali místo džusu nektar.

Sám "miluju" dvojsmysly a tak když jsem zahlédl takový výron originality jako je testoviny-těstoviny zahýkal jsem blahem. Hned večer jsem se utíkal podívat na domovské stránky tohoto pořadu s úmyslem pořádně zkouknout onu džusovou reportáž, pohrabat se v archívu a potom tady napsat nějakou rádoby vtipnou glosu o trapném judu na ČT, ale pak mi to došlo.
Kdo jiný by mohl být lepším zastáncem spotřebitelů než brejlatý, fousatý zrzek. Geniální...

Postupem času jsem zjistil, že pořad má celkem kvalitní zpracování a není v něm nouze o opravdu použitelné tipy. Abych se držel svého oboru šel jsem hlavně po záložce "Vinotéka" a s údivem pozoroval, že se autoři pořadu ptali odborníků, kteří OPRAVDU o probíraném tématu něco vědí a jsou schopni poskytnout spotřebitelům užitečné rady. Koneckonců, máte-li zájem koukněte se sami. Jen k těm radám o džusech bych rád doplnil jednu svojí a zdarma. Nedávejte si v restauraci, kde rozlévají džus z krabice, jiný než pomerančový :)
Resumé je, že tento pořad, který jsem šmahem odsoudil díky své předpojatosti, byl nakonec příjemným překvapením.

Teď naopak. To co se mi na začátku zdálo jako kvalitní a originální záležitost, je pro mě ve finále zklamání a zdroj, s odpuštěním...nasranosti....

Hostovku jsem objevil teprve nedávno v oblíbených odkazech u pana Cuketky. Věřím, že většina z Vás už stránky pana Klímy navštívila a tak nemá cenu tady k jejich poslání cokoliv dodávat.Pro mě osobně to jako idea/koncept nemá chybu. Ale...

Vzhledem k tomu, že i já jsem host a mé stránky mají +/- přibližné téma, pokusil jsem se zjistit, co mi tato "univerzita" dokáže nabídnout. Zanechal jsem posléze a s velkými technickými potížemi na Hostovce dva komentáře u článku "Catering." Další den komentáře zmizely a nahradila je reakce pana Klímy v postu "Catering II."

Původně jsem chtěl odpovědět panu Klímovi bod po bodu přímo na Hostovce, ale pak jsem zjistil, že se mi do debaty ani moc nechce a stejně bych byl asi udiskutován.

Mé pocity z Hostovky jsou totálně rozpolcené. Vážím si pana Klímy jako odborníka. Jeho profesní dráha mi přijde fascinující, ale stejně tak se mu daří, mě ve svých příspěvcích pořádně iritovat.
Téměř každý článek o čemkoliv má svůj úvod nebo chcete-li předmluvu, kde je mrskáno české pohostinství. Na tom není nic špatného, jde spíš o formu a věcnou přesnost s jakou je tato kritika psána. Pro mě osobně z toho vystupuje emigrantská zneuznanost, nedoceněnost a velká porce jajánkovství. Deklarované vyučování se změnilo na pouhé poučování. Vrozená slušnost mi velí, abych panu Klímovi naslouchal a bral jeho moudra jako bernou minci, ale prostě mi to nejde. A tak se masochisticky prokousávám všemi příspěvky na Hostovce a poradnou na serveru gastronews.cz, kam pan Klíma předtím publikoval, abych zjistil proč nemůže fungovat základní premisa Hostovky, kterou má být vzdělávání nás hostů. Proč se z toho stává nějaké zúčtování s českým pohostinstvím, které asi nepřijalo rady pana Klímy, tak jak by si on sám představoval...

A tak nakonec využívám radu pana Klímy,
"Pokud se týká toho zda se někdo na Hostovce dozví něco užitečného nebo ne, je čistě individuální a nikdy jsem nikomu nic nesliboval a ani nejsem nikomu nic povinován "Take it or leave it", což česky znamená, buď Ti to něco říká a nebo se na to vykašli a vůbec to nečti."
a kašlu na to...

6 komentářů:

  1. No jo, bodejť by číšník nedštil síru na někoho, kdo kritizuje čísníky. Osobně piju džusy poměrně hodně a ty pseudo-džusy naopak ne, ba dokonce je nemůžu ani vystát. A dokáže mě opravdu nasrat, když si v restauraci objednám džus a přinesou mi nějakou umělinu plnou cukru a chemických ovocných příchutí. Obvykle značky Cappy.

    Btw, jak se ty naše světy liší. Na Testoviny koukám už dlouho, od samého začátku (původně na ČT24), zatímco o nějaké Hostovce a Klímovi jsem v životě neslyšel. A poznámka o "trapném judu na ČT" je hodně mimo mísu, když to vaše "judo" je trapnou kopií starého veřejnoprávního formátu ČT...

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, na Testoviny koukame doma taky od zacatku, pekny, moc pekny porad to je.

    Ale to s temi dzusy, to je fakt prehnany. Tohle uz je bazirovani na uplnych drobnostech, navic to byly vsechny ty restaurace takovy, treba cukrarna, kdo by cekal, ze tam bude luxusni vsechno? :)

    OdpovědětVymazat
  3. pixy - Ale kdepak :) O nějakém dštění síry nemůže být ani řeč. Naopak se mi Testoviny líbí a pan Štancl taky.
    Ad džusy. Problém nebyl, že hospoda prodávala Cappy, ale že ho deklarovala jako džus. Ale pořád je to jen to chemické Cappy. Osobně považuji za prasárnu podávat džus/nektar/nápoj z krabice. Takže lahvičky. Ve štábem navštívených restauracích to nevypadalo, že by hosté byli ochotni platit 40+ za kvalitní nápoje typu Pago nebo Dietz. Pak tedy za dvacičku za chemikálie, ale v lístku musí být nektar, aby náhodou host neočekával nedejbože 100% fresh juice a nebyl podveden.
    Takže kvalita se nemění, jen se musí nazývat pravým jménem :)))
    Ad naše světy. Já nejsem zrovna moc televizní tip. Proto mi možná Testoviny utekly. Nemám ani Digital TV ani kabelovku, jen tu naší základní čtyřku. Nám to stačí, radši po večerech mastíme žolíky nebo jdeme ven. Sepsout jsem chtěl ten pořad jen na základě své předpojatosti k "z-b-f" lidem a útržku džusové reportáže. Mýlil jsem se a to je dobře :)))

    OdpovědětVymazat
  4. frettie - Tak to asi vidíme podobně ;)

    pixy - o panu Klímovi jste možná neslyšel, ale určitě jste už od něj něco četl...viz třeba Váš odkaz na krájení zde;)

    OdpovědětVymazat
  5. No vida, to je náhoda, díky. To byla jen shoda okolností via Google, autor mi vážně nic neříká.

    A sorry, za tou první větou (s tím dštěním) mi vypadl smajlík, pak to tak dopadá... ;)

    OdpovědětVymazat
  6. pixy - Omluv netřeba :) Myslím, že jsem to pochopil i bez smajlíka ;)

    OdpovědětVymazat