7. června 2007

Kousek elBulli doma


Tak jsem zase objevil novinku...tentokrát jen šest let starou. Při psaní článku o nejlepších restauracích jsem si na oleje se jménem Ferrana Adrii vzpomněl a zkusil jsem se po nich podívat.

Úspěch se dostavil hned napoprvé u mých oblíbených číňánků a step by step (139,- za 200ml.) jsem zakoupil tři kousky z pěti k nám dovážených a z deseti možných. Důležité je, že mě paměť neklamala a já mohu mít doma něco, co je podepsáno jedním z nejlepších žijících kuchařů, stejně jako žďuchátko na všechno nebo pánev od Jamieho Olivera. To všechno v samozřejmě marném bludu, že budu vařit jako oni.

Celá řada těchto přírodně ochucených olivových olejů bez čehokoliv umělého, které jsou doporučovány nejen pro studenou kuchyni se sestává z těchto druhů:


- s čerstvým rozmarýnem
na zeleninu, pokrmy z rýže, houby, grilovaná masa a ryby.

- s černými olivami
na saláty, sýry, zeleninu a ryby.

- s citrónovou kůrou
ideální s pokrmy z korýšů, ryb, mořských plodů, rýže.

- s čerstvou bazalkou*
na saláty, polévky, těstoviny a sýry.

- s osmaženým česnekem*
do omáček, na grilovaná masa

- s čerstvou vanilkou


- se sojou a zázvorem*
pro pokrmy z rýže, saláty, ryby, masa.

- s chilli papričkami a kardamomem*
pikantní olej nejen na masa, těstoviny, pizzu.

- se skořicí


- s čtyřmi druhy pepře*
na plody moře, masa, těstoviny, ryby.

Hvězdičkované oleje jsou v distribuci i u nás a já co nevidět doplním svou českou řadu o chybějící dva kousky.
Ale to bude naposled, protože prázdné lahvičky si zkusím doplnit sám.

Kdo je Ferran Adria

9 komentářů:

  1. Zmiňované "žďuchátko na všechno" alias Flavour shaker jsi koupil u nás, nebo jsi objednával ze zahraničí? Chtěl jsem se zeptat jaké s ním máš zkušenosti, jestli se bvyplatí nákup?

    OdpovědětVymazat
  2. Byl jsem se podívat na odkaz "Kdo je Ferran Adria" a musím říci, že mě po dvaceti minutách šla hlava kolem z jeho výtvorů. A to jsem, přes monitor, vnímal pouze jejich visuální stránku! Bylo to daleko estetičtější, než mnohé výstavy obrazů a soch v uměleckých galeriích - a že těch prolezu habaděj, je to můj koníček.

    Ferran Adriovi bych s lehkým svědomím přenechal návrh nové knihovny na Letné. Chobotnice chcíplé na žloutenku určitě v jeho repertoáru nejsou.

    Tolik řečeno na jeho obdiv, nevidím nic zvláštního na oleji s "čerstvou" basalkou, abych vyňal jeden příklad. Čerstvá basalka je podle mne jen a pouze ta utržená před několika minutami. Třeba z květináče za oknem - nepotřebuje k růstu velký prostor a slunce a tepla v Čechách máte dost.

    OdpovědětVymazat
  3. Ondrej - GurmetKlub.cz8. června 2007 11:35

    Mam ten ceskekovy a pouzivam ho na salaty a toustiky:) Neni nejlevnejsi, ale zase staci par kapek a "je to tam":)

    OdpovědětVymazat
  4. Trilo - žďuchátko alias Jamieho matriošku jsem koupil loni jako "Heisse Neuheit" ve Vídni za nekřesťanských 30,-€. Zrovna když jsem ho pokládal zpátky do regálu, tak přišla zpráva z banky, že dorazili nějaké neočekávané peníze, tak jsem ho popad :). Na rozdíl od spousty zbytečností v mé kuchyni, (římský hrnec, fritéza, mikrovlnka, houbička na nádobí)používám šejkr aspoň jednou týdně na marinády, dresingy apod.. Fakt je, že přes zimu zahálel, ale teď jak je co žďuchat se pomalu nezastaví :)
    V čechách distribuuje La Vecchia Bottega za 860,-Kč. :(

    Jednorožec - v říjnu zkusím udělat další marný pokus o rezervaci do elBulli :)
    Jinak pro mě je knihovna úplně úžasná, protože vím kde se vzal ten nápad
    Ad Bazalkový olej. No jo, když to utrhnu za oknem(a mám), tak to nebude jako od F.A :)))
    S čerstvou jsem psal proto, že není se sušenou. Jinak si lahvičku posléze doplním svou vlastní verzí. Včera jsem olej zkoušel na Capresse a neměl chybu :)

    Ondro - to je favorit!!! Co myslíš až si ho budu chtít udělat, mám těch cca 1O (p)stroužků osmažit v tom samém oleji, kterým je pak zaleju, nebo zvlášť?

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem asi čtyři druhy těchto olejů viděla ke svému překvapení v Kauflandu. Asi neodolám a brzy zakoupím.
    rady

    OdpovědětVymazat
  6. Kdyz delam na party nakladane hermeliny a syr obecne, tak si vyrabim "domaci" cesnekovy olej. Na litr oleje si pripravim cesnek na platky z minimalne jedne vetsi palice {spis vic). Rozehreji 0,25l slunecnicoveho oleje a pridam cesnek. Chvili necham smazit, pak ohen stahnu a za moment uplne vypnu (cesnek zustane svetly). Olej i s cesnekem prendam do cisteho skla a doleji "cistym slunecnicovym". Pres noc necham spojit chute a dalsi den do toho nakladam syr (spolecne s dalsim materialem).

    Pokud bych si delal panensky olivovy cesnekovy, takhle "prumyslovy" zpusob bych zrejme nevolil:)) Osmazeny cesnek bych daval do cisteho olivoveho oleje a nechal delsi dobu louhovat:)

    OdpovědětVymazat
  7. prijde mi to jako bylinkovy caj proti chripce s obrazkem katky neumann :))) nene, just kidding, neznam, zkusim. jaksik jsem se zasek na neochucenych .. prije mi ze maj prichuti azazaz!

    rad slysim nejaky pozitivni fídbek na jamieho chrestitko, furt sem o tom uvazoval, nakonec sem to vyhodnotil jako kravinu prvniho stupne. ted je to matesolo na tobe, pac si to koupim a jestli to skonci na dne kredencu.... ukradnu ti domenu nebo neco takovyho ;))

    OdpovědětVymazat
  8. Ondřej - Dík, asi takhle jsem si to představoval. Jěště jeden tip ode mě. Můj kolega co vařil i u Pospíšila v Baden-Badenu mě naučil konfitovaný česnek. Do menšího kastrůlku se dá česnek (oloupané nebo klidně i neloupané stroužky), zalije se Ex.Vi.Ol.Oi + větvička rozmarýnu a nechá se vařit na co možná nejnižší! teplotu asi půl druhé hodinky. Po vychladnutí se přelije do sklenice. Česnek pak na chleba/bagetu a olej jak je libo.

    Mr.C - Tak nevím, mám ho zkusit namazat na běžky? :)))

    Ad chřestítko. Je to jednoduhý (jako všechny dobrý nápady) a drahý, ale podle mě to kravina není, protože slibuje, že ti to rozdrtí/umele/smíchá koření, bylinky, oleje a já nevím co ještě a to plní beze zbytku. Neslibuje, že ti koření působením něčeho změní na něco (viz. různé ovária atd.)
    Použiješ to v případech, kdy normálně používáš hmoždíř, misku na míchání dresinku a možná x krát více. Fantazii se meze nekladou.

    Cuketčí prsty jděte pryč od mé domény :)))

    OdpovědětVymazat
  9. Matesola (8.7. 18:45): A můžu jen tak ze zvědavosti vědět, proč byly římák a houba na nádobí vyhodnoceny jako krámy?

    OdpovědětVymazat