10. srpna 2007

Na víně nebo na paprice?


To si takhle sedne Matesola s Cuketkou do podniku na plánované chilsko - izraelsko - portugalské vinné soaré.
Bez zbytečných předsudků zjišťují, že vepřové koleno se krásně snoubí s košér Merlotem z Golanských výšin a je jim fajn. O půlnoci jsou tito bez odporu vyhozeni na vzduch a do čtyř dokončují vše započaté na lavičce bez ohledu na občasný déšť.
(Moc díky Mr.C, bez debat opravdu funny večírek!)
Potud vše v pořádku, to bych ale nesměl za necelé tři hodinky vstávat na pendolíno a uhánět na naší základnu vstříc další organoleptické analýze.
Fukin´ Kopfschmerz....

S úmyslem rozšířit naše portfolio vín jsme už ochutnali ledasco, ale tentokrát jsme obdrželi vzorečky s velmi neobvyklým konceptem.

Je mi po pijatice z předchozího dne opravdu zle a koukám na devět lahví, z nichž čtyři mají nad přední etiketou nalepenou velkou rudou chilli papriku. Je potřeba se zmátořit, vypít džbán vody a vlítnout na věc...

PKNT (čti pee-kan-tee) je produktem, dle svých reklamních materiálů, nejrychleji rostoucího chilského vinařství Terraustral.
Podle mapičky uvedené na jednom z back labelů předpokládám, že se nachází někde kolem Rapel Valley, ale to pouze hádám. U chilských vín není zvykem, že by údaje o oblasti chyběly, ale to mě na tomto funky projektu moc nepřekvapuje. Ještě před tím než zabořím nos do prvního vzorku se snažím si představit co ve mě vlastně evokuje ta rudá chilli paprika na flašce.
Má to jako pálit? Každopádně moje pozornost je upoutána.

DSC01709.JPG

1. Semillon - Chardonnay 2005
Rozhodně netypická kupáž pro Chille. Spíš pro vína jihoafrická nebo australská. Bohužel víno je v chuti totální stařeček s lehkými náznaky oxidace. No takže na úvod nic moc. To že se jedná o ročník 2005, který je na lahvi tak asi přesně dva roky mě utvrzuje v pocitu, že máme před sebou zástupce té nejzákladnější řady, což se jinak z lahve není možné dozvědět. Bohužel tady se Pikant v porovnání s Anakenou vůbec nechytá.

DSC01710.JPG

2. Rosé 2005
Jen Rosé ? Ano, lahev nám vůbec nenabízí jakýkoliv údaj o použité odrůdě eventuálně odrůdách. Můj tip na kupáž Cabernetu Sauvignon s Shirazem nevyšel. Jedná se o 100% Cabernet Sauvignon (průzkum netu) s menší ovocností než má totožné růžové od Anakeny. To ale vůbec nebylo na škodu, ba naopak. Dominující tóny papriky a nižší zbytkový cukr mě na tomto víně opravdu moc bavily a já měl poprvé pocit, že vím proč vidím to nalepený chilli.
Kdyby šlo zařadit do naší nabídky jen jedno víno od PKNT, byla by to tato růžovka.

3. Shiraz - Carmenére 2006
Hned po bílém cuveé další nepodarek. Ve vůni bylo krásně cítit plynovou masku. Tím myslím takový ten pěkný dotek gumy. Prostě víno nepěkné a dle mého kolegy, při řízeném kvašení uvařené.

DSC01707.JPG

4. Carmenére Reserva Gold 2005
Asi nejhezčí provedení papriky na lahvi, která se nám tak změnila z chilli na jakési Jalapeňo.
Víno které neurazí a ani výrazně nenadchne. V chuti dost ploché s nepříjemným tříslem v závěru. Takže taky nic.

Další z informací, kterou jsme jaksi neměli k dispozici, byla nákupní cena těchto vín, ale předpokládám, že by ve finále padly někam do kategorie +/- 120,-Kč. a za tuto cenu se dají koupit již o hodně kvalitnější vína. Pro mě definitivní vítězství formy nad obsahem. Je celkem jasné, že za nedlouho budete moci tato vína ochutnat i u nás, ale distributorem nebudeme my. Každopádně věřím, že víno by nějaký úspěch zaznamenat mohlo, protože je stále dost konzumentů, kteří nevědí co naposledy pili, ale pamatují si, že to mělo červenej špunt.

Takovým ponaučením by mělo být, že rozhodně není všechno zlato co se třpytí a vy byste se při nákupu vín neměli nechat zlákat jen líbivým obalem nebo nějakým dejme tomu vtipnějším a originálnějším konceptem.


Dalších pět vzorků, které zde neuvádím, byly nové přírůstky do naší Anakena nabídky. Mimo jiné perfektní, svěží Sauvignon Varietal 2007!, krásný živočišný Malbec a Sauvignon 2006 v řadě Single Vineyard. Pro mě potencionální šlágr, který mi po prvním přivonění postavil všechny chlupy v nose. Naprosto jednoduchá a parádní ovocná bomba :)


P.S. Omluvte prosím sníženou kvalitu fotodokumentace. Vznikala pomocí mobilu a nemalé kocoviny.


6 komentářů:

  1. škoda, že jsem se nemohla zúčastnit;-)
    no, aspoň mi nebylo špatně!

    OdpovědětVymazat
  2. LOLLLz ,) nápodobně! já svůj vlak na východ suverénně zaspal a ještě ve dveřích slovenského národného salonu vín jsem byl ve formě plantajícího se, škytajícího objektu. jáááj!

    ad PKNT - mně se moc nelíbí ten design, u funny obrázků na vínech mám radši když tam dávaj zvířata... člověk si s nima pak může povídat ;)) (to se zeleninou nelze!)

    a ještě ta větička na etiketě: "PKNT What it isnt makes it what it is." Whaaaat?

    OdpovědětVymazat
  3. Bali - Určitě není všem dnům konec. To byla jen taková zkouška pilota Pirxe. Koukám, že Cukína na tom byl podobně :)))

    Mr. C - Tak hlavně že si tam nějako dorazil. To já kdybych nemusel, tak mě ten den z postele nedostanou :)
    Ten design je hezčí až u tý Reservy (zlatá ražba apod.)
    Zvířátka jsou jasně lepší :)

    Ad ta větička a vůbec ten zbytek.
    Můj skromný a krkolomný překlad je:
    "To co to není, z toho dělá to co to je."

    Takže není to paprika a to z toho dělá dobrý víno. Chápeš? :)

    Chilli = Chile. Ha...
    Fakt je, že když chilan vysloví Chile, tak to zní přesně jako "čili." Abych to ukončil, dvojsmysl nevadí. Trojsmysl a vícesmysl už dost mate a nudí.

    OdpovědětVymazat
  4. ehm,
    nepochopil jsem to vyhození na vzduch. Bylo vyhozeno koleno nebo jen Cuketka s M.? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. krtku - Vlastně všichni tři. Zbytek prasečí nohy šel s námi v termoboxu :)

    OdpovědětVymazat
  6. I když psáno pod vlivem, přesto jako vždy hezké počteníčko! :-)

    OdpovědětVymazat