9. září 2007

Prague Food Fest 2007 neobjektivně



"To se nám to žere, když nám lidi pučujou"
Josef Švejk

Pracovat leta v pohostinství má své nemalé výhody.
Celé sobotní odpoledne byla jedna taková veliká výhoda. O této akci píše jak Cuketka, tak Ondřej (krásné fotky jako vždy) a moc pěkně i J.Č.
Já si dovolím přidat těžce neobjektivní pohled návštěvníka, který byl na akci uveden bez čekání grátis, do kapsy mu šoupli 150 Grandů a udali mu místo kam se má dostavit, kdyby náhodou potřeboval ještě...


Začínám zkraje u stánku Riosu se sklenkou Pommery a talířkem grilovaných krevet. Tam se ještě párkrát vrátím i kvůli skvělému tuňákovi. Pokračuji přes Kampa Group, kde byl v sobotu den restaurantu Square a dávám si Carpacciový šáteček plněný parmezánem, dále k Marriotu na telecí kolínko s celerovým pyré a hned k "Závoji" pro sklenku bílého Bordeaux. Po kolínku malý sýrový talíř, kávu Davidoff, no a jsem po amuse bouche.

Mezi tím jdu pozdravit kluky z Hoffmeistru. S šéfkuchařem Mirkem Kalinou se známe už leta a celý loňský rok jsme byli milovaní kolegové. Jeho taštičky plněné foie gras už jsou stará dobrá klasika, tak jsem neodolal a hned tam jednu poslal. Nechal jsem si k ní naložit také pár kousků konfitovaného česneku. Zkoušel jsem ho udělat doma, ale tak jako ho dělá on, to prostě nemůžu trefit. Za chválenou kvalitu servisu a fajn atmosféru může manager Lubor, který je old schooler z Four Seassons.
Kuchař Alfonso, který připravoval asi nejefektnější pokrm festivalu a to dusíkový sorbet, je žákem
Ferrana Adrii z ElBulli. Doufám, že Hoffmeistrově ADĚ přinese jejich prezentace na PFF hodně nových hostů, protože si je opravdu zaslouží.
Tip:
Když do Hoffmeistru zavítáte zkuste určitě foie gras v jakékoliv podobě. Dále jakoukoliv paštiku nebo terinu a určitě rybu. To je to, co vždycky šlo Mírovi bezkonkurenčně :)

Dál už se mi vše malinko rozpíjí a přiznám se, že jsem si užíval jako pionýr na táboře s kapsami trenýrek naditými táborovou měnou.

Tak už jen takové malé zhodnocení.

Tato akce není první svého druhu.

Akce podobné rozsahem (nikoli však návštěvností a stylem kasírování) pořádá pan Maurer už cca 10 let. Určitě jsou na webu přesná data k dohledání. Sestava a kvalita +/- stále stejná. Pro mě nezapomenutelná (lepší) byla akce asi 6 let dozadu v Ledeburských zahradách.

Atmosféra

Místo nesmyslných plzňoprazdrojských soutěží o cetky, bych uvítal více live music. Pódium tam na to je, ale za celé odpoledne zahrála jen jedna Jazz kapela... za to moc fajnově. Výborný nápad je také dětský koutek, kde vám za pár grandů pohlídají ratolest, napojí jupíkem a navíc jí naučí nějakou drobnou cukrařinu.

Cena

Ano uznávám, že to není levná sranda. Možná je dobré si uvědomit, že například telecí koleno (150g.) servírované přímo šéfkuchařem Marriotu stojí skoro stejně jako 6 křidýlek u KFC.
Ještě pro informaci 1 Grand = 25,- Kč. Při vyúčtování se částka dělí mezi pořadatele a "stánkaře" v poměru 25% - 75%. Zkuste se na to podívat touto optikou a přidejte si na misku vah, že u většiny stánků jsou ti nejlepší z nejlepších in natúra a celá akce je jen jednou do roka.
Ale mě se to kecá, když mou jedinou sobotní režii byly dvě stovky za rychlé želvy :)

TIP na neděli


V Ambiente sektoru bude prezentace La Degustation Bohéme Burgeoise, momentálně jedné z nej restaurací dneška. Měl by být přítomen i další pražský ElBullista.

Závěr

Ač byla akce pro někoho drahá a rozličné pokrmy ve vynikající kvalitě, stejně jsem si nemohl nevšimnout hejna kachen pod Sovovými mlýny, které byly v průměru třikrát vypasenější než kachny na břevnovskym rybníčku.
Chci jejich játra :)))


7 komentářů:

  1. Opet vynikajici a zajimavy clanek. :)

    btw: Co takhle psat i upoutavky na takoveto akce, abych o nich vedel drive? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak presne tohle to potrebovalo;) Mozna by nebylo od veci potom vsechny PFF posty v zaveru prolinkovat.

    Jinak kombinace pohledu z druhe strany (znas protagonisty) a 150G v kapse dava samozrejme ve vysledku jine "hodnoty":)

    Mne se tvoje hodnoceni moc libi a kdyz se vziji do tve situace, podepsal bych asi "kazde pismenko":)

    Timto je na PFF nahlednuto ze vsech existujicich stran. Jeste cekam na nejakeho rozhorceneho pisatele, ktery nakoukne i tam, kam clovek "bez zrcatka" nevidi :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. "Chci jejich játra" :-D
    Jinak docela souhlas. Pro mne vrchol ochutnávky byl Hoffmeistr, mají nové zákazníka. To, co předvedli v omezených podmínkách, bylo až neuvěřitelné...

    OdpovědětVymazat
  4. ach bože, bylo tam něco i pro gurmetské vegetariány? Nějak jim to podnebí tady nepřeje! Teda mně jako. Eštěže aspoň víno a rum a whisky a bourbon a cognac není masitej...
    Karin

    OdpovědětVymazat
  5. Frettie - Dík :) Akci anoncoval s dostatečným předstihem Cuketka i Gurmetklub, tak mě ani nenapadlo, že by to někdo překoukl. Cuketka má na stránkách seznam akcí. Doporučuji :)

    Ondro - Už se těším na příště a taky ještě čekám na nějakej výraznější negativv

    J.Č - ty detaily o Hoffiku jsem psal již pod vlivem Vašeho nadšení. Pro mě to zas takové překvápko nebylo, protože znám své papenheimské. Kdyby jste tam potřeboval rezervaci se zaručenou 100% péčí dejte vědět.

    Karin, Karin :))) - Omlouvám se ale můj pohled na vás vegetariány je velmi Bourdainovský. Musím Vás ale potěšit, protože i vegetarián by si tam přišel na své...pouze u dezertů a možná příloh :)))
    aneb
    Kdo nejí vepřové plíčky, jí proti nám

    OdpovědětVymazat
  6. Matesola: tak to díky za nabídku, určitě se časem ozvu ;-) A omlouvám se za tykání, nějak mi ty "Vy" nejdou takhle v komentářích přes ruku :)

    OdpovědětVymazat
  7. asi si dám šampáňo, teda, když jako pro vegetarijány nic nevařej... Na Matesolovo!(zdraví a vtip)

    Karin

    OdpovědětVymazat