9. října 2007

Parchantova hospoda a kafe za třista


Nedá mi to, abych aspoň ve zkratce neoglosoval a nepokusil se shrnout momentální pražský gastroboom.

Takovouhle průtrž nových a určitě zajímavých podniků nepamatuji. Samozřejmě nemá smysl komentovat vznik různých amatérských projektů a nedotažených konceptů, které dříve nebo později narazí na smutnou realitu a dopadnou tak tvrdě na dno, že to bolí už při slavnostní otvíračce.

Spíš mě zaujalo, že podniky, které se právě teď otvírají mají od začátku našlápnuto k slušnému sukcesu. Pojďme si shrnout aspoň ty o kterých vím.

1) Karle, co to máš za putyku?
Toto je titulek jakéhosi bulváru, který jsem zahlédl v naší večerce, necelých 14 dní po otevření restaurantu Gott Gallery.
Ve zmiňované a kolegy již recenzované restauraci jsem ještě nebyl, ale právě díky oněm recenzím návštěvu zvažuji . Určitě i proto abych se dozvěděl, jestli se jim podařilo vychytat servisové mouchy. U Ondřeje mi popis obsluhy přesně seděl na restauraci, která je týden otevřená a i přes nějaký základní trénink nemá obsluhující tým hospodu takzvaně v nohách. V restauracích, kde jsem měl tu možnost být od samého začátku se stávalo to samé a jestliže má někdo 100% servis hned od prvního dne, musí být fyzicky na place přítomen a na přechodnou dobu plně zastat funkci hrajícího kapitána. Stejně se tak ale nevyhne malým či větším minelám.
Za zlolajným výkřikem bulváru na adresu podniku vidím takovou tu nechutnou potřebu najít hůl na známého psa a s gustem mu s ní mlátit po palici...nic víc. Držím palce a těším se.

2) Parchantova hospoda
Když jsem poprvé slyšel o Ramsayho pražské restauraci, zaslechl jsem, že se má jmenovat FUCK. No hrozná blbost, které jsem ani nevím proč ihned uvěřil. Pravda je taková, že restaurace, která má otevírat prvního listopadu se bude jmenovat MAZE PRAGUE a bude v nově otevřeném Hiltonu na místě bývalého hotelu Renaissance. Až 138 míst a koncept podobný nepatrně starší londýnské sestřičce, která byla vyhlášena objevem roku 2007. Pravděpodobně na nás čekají malé porcičky ve stylu francouzsko-asijské fusion. Tento styl kuchyně už v Praze zastoupen je a tak má MAZE do začátku o přísun movitých mlsných hub postaráno. Určitě největší gastrobomba tohoto roku...
Akorát titulků jako "Co to máš za putyku Gordy?" se asi nedočkáme, protože úrovně tohoto typu fine diningu madame z laciných plátků ještě nedorostly.

3) Café Imperiál
O nově otevřené kavárně Zdenka Pohlreicha, která je od MAZE co by knedlíkem dohodil už bylo posáno hodně monitorů a tak jen dodávám, že se na návštěvu chystám ještě tento měsíc. Dle mého, podnik odsouzený k úspěchu.

4) Palladium food court
Další lákadla v tomto republikonáměstském mikroregionu slibuje nejnovější přirůstek a to snad jen pouhopouhých 23 provozoven s celkovou kapacitou 2500 míst v centru Palladium. O jejich "Gurmán patru" toho zatím moc nevím, ale jisté je, že možná víc než jeden podnik zde bude provozovat švédský instalatér a majitel podniků jako je Pravda, Barock a Hot. Tak se nechme překvapit.
P.S. Cuketka twittroval něco o plastikových boudičkách :)

5) Kafe za třista
Snad ještě před koncem roku, budeme mít možnost ochutnat jeden z nejdražších teplých nápojů tzv. Cibetkovou kávu, (Civet coffee) která v nákupce vyhází něco kolem 20 000,-/kg. Nový winebar a kavárna s prý až 60ti druhy kávy se bude otvírat v pražské Štěpánské ulici. Jméno jsem věděl, ale okamžitě zapomněl :)

6) Ostatní
Michelini v Mandarinu a Allegru, vinný restaurant Monarch v "Kolkovně" nová restaurace od tvůrců Aromi atd. atd..... Ještě chvilku a budu moct konečně zrušit naší domácí kuchyňku a namísto sporáku postavit vláčky :)


Tak nevím, zapomněl jsem na něco/někoho?

5 komentářů:

  1. Chmmm... chybí pouze nabídka nějakého pěkného vedlejšáku, kde na tohle má člověk brát peníze? :o)))

    OdpovědětVymazat
  2. skvělý přehled, o ničem dalším nevím. o tom MAZE PRG nevim, díky :)

    jídla v impíku jsou ukázkově vymyšlená, doporučuji (pomalu se prokousávám celé menu, jsem asi ve 2/3), mám jedině výhrady k nezřídkavé nafučenosti obsluhy. nevypadám jako stokilový němčour, tak možná proto. atmosférou mi topřiojde jako kdyby tam obsluhovali tři dni nevyspalí a kafetem nadopování členové fight clubu, kteří to chtějí celé sabotovat :) ale konecnonců ten fiilmík mím rád, takže si to tam vždy užívám..

    na Ke Stolům! na dejvické se těším, má to prý být 1.11., ale zatím je to jen polepené a uvnitř (čumim dovnitř obden) všeobjímající bordel... jsem napnutej, okolí kulaťáku vibruje v očekávání...

    jo a ještě:

    DO KARLA AŤ MI NIKDO NEKOPE!!!!!

    ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Belcarnen - No to neporadim. Většina je z kategorie 1000+ na hlavu :(

    Mr.C - Tam (v Impu) se asi rýsuje zajímavý studijní materiál. Co ty jejich slavný koblihový bitky, budou obnovený? Hádám, že asi ne :)

    P.S. Vyhlašuju tento blog jako "KAREL FRIENDLY ZONE" :)

    OdpovědětVymazat
  4. Matesola: 1000+ na hlavu za jídlo se ještě snese, když to člověk bere řekněme jako... hmmm ... edukativní exkurz do moderní gastronomie :) Problém je, že v podobném podniku bych nechal další 2k+ za víno, jak je znám :-/ Leda bych se zařekl a dal si jen tři piva :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Diky za velmi prakticky prehled! Nicmene nemuzu se znova "neotrit" o Karla:)) Vcera jsem tam byl znova.. Obsluha jako vymenena.. Nemam temer co vytknout. Ale jidla jsou pouze "prumerna".. a za tim si stojim. Cokoladova pena s matou v provedeni "termixPlusNebuduSiMusetTydenBratZvykacku" byla spis za trest:( Co se tyce ostatnich pokrmu, nic vylozene neurazi, ale to uz me v dnesni dobe nestaci..

    OdpovědětVymazat