19. října 2007

Vzdělání číšníka a hostinského 1929



Dostala se mi do ruky učebnice pro odborné školy od Fr. Jettonického z doby, kdy bylo možné obsluhovat anglického krále nebo aspoň habešského císaře...

Na to jak je učebnice +/- útlá (1.díl 282 stran), je v ní strašná spousta různých stále platných nebo už dávno zastaralých informací, některé velmi povšechně zpracované a jiné jdoucí až zbytečně moc do hloubky. Jakoby to byl spíš pomocník nebo průvodce praxí číšníka-učedníka té doby.
Konkrétně je v této publikaci směstnáno asi 5 učebnic které jsem měl ve škole já. Stolničení, technologie, ekonomika, cestovní ruch, psychologie + kurs první pomoci a jazyků jako bonus.


Knížku jsem zatím stačil jen prolistovat, ale na úvod z ní uvádím to hlavní a tím jsou pravidla pro adepty stavu číšnického, na kterých je krásně vidět ten superširoký záběr celou problematikou pohostinství :)))

PRAVIDLA.

- Uč se pracovati čistě, opatrně, tiše a rychle!
- Buď čistým jak jen možno!
- Odklízej ze stolu náčiní ihned po upotřebení, nebudeš museti dodatečně odklízeti.
- Udržuj vše na svém místě.
- Při mytí nožů neponořuj rukověti do horké vody!
- Varuj se užívati prstů uvnitř sklenic!
- Při práci vždy mysli napřed, ušetříš si zbytečné přebíhání!
- Při dobré kuchyni musí býti dobrá obsluha a naopak.
- Dobře vychovaný číšník jest okrasou místnosti.
- Základem hostinské živnosti jest čistota.
- Uctivý a sebevědomý číšník získává si úctu svých hostů.
- Řekni, co jídáš a já ti řeknu kdo jsi!
- Zvíře se krmí, člověk jídá a vzdělaný člověk jídá s vědomím.
- Jedlíci a pijáci nevědí, co jedí a pijí.
- Paní v domě se má vždy starati, aby káva byla vždy dobrá, a pán, aby pivo a víno bylo nejlepší jakosti.
- Ke spokojenosti vlastní jest třeba čisté duše a čistého těla.
- Dáš-li péct 1kg masa, vypočítej, kolik porcí z něj dostaneš a za kolikje prodáš!
- 1kg cukru má 184 středních kostek.
- Dáš-li do potřeby cukr, odvaž jej a vypočítej jeho užitek!
- Na 1 litr dobré kávy potřebuješ 6 dkg kávových zrnek na drobno rozemletých a 1 dkg cikorky.


Zvláštní, jak to hlavní "desatero" končí u kafe s cukrem :)

A tak je to vlastně s celou knihou. Jedna kapitola je bourání masa a na další strance jsou mezinárodní kódy pro objednávání hotelových pokojů prostřednictvím ústředny.

Ještě uvedu pár perliček z kapitoly "První pomoc, nežli přijde lékař," protože to se může vždycky hodit.

- Chrlení krve.
Uvolnit šat na hrudníku. Dát pít ledovou vodu. Klid.

- Kousnutí vzteklého zvířete.
Ránu vypálit žhavým železem neb vyleptat kyselinou dusičnou, karbolovou neb žíravým draslem.

- Oběšení.
Jednou rukou nešťastníka držet, aby nespadl a se nezranil, druhou rukou hned odříznout. Čpavek k nosu, umělé dýchání.

- Uštknutí hadí.
Na ránu čpavek. Dát pít hodně lihovin.

Prostě takové nezbytné vědomosti, pro každého číšníka a hostinského...

Možná se k ní tady ještě někdy vrátím.



10 komentářů:

  1. No, doufám, že mne v restauraci nikdy nekousne vzteklé zvíře, protože, jestli mne začne ošetřovat číšník, tak pánbu se mnou :-). Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. ringo - . No jéžiš, snad byste se z trocha toho vypalování železem hned nevěšel? :)))

    OdpovědětVymazat
  3. To víte, že né, jen mám pocit, že pálení železem a podobné patří co zcela jiného salónu ;). Nicméně čas od času mne v restauraci pokouše klubko hadů, ale čpavek vynechávám ;).

    OdpovědětVymazat
  4. šmankote, kdes to vyhrabal :) asi dvacet LOLů aj nějaký ten ROFL se povedl...

    tu první pomoc by měli pouštet v TV!!!

    našel si tam i Heimlichův manévver??? dělá se to když někomu zakočí sousto do špatné trubky a on modrá. úplně ukázkově to provedl dr. wankman v groundhog day

    a tady ještě jeff goldblum a jeho self-heimlich , to jsem ještě neviděěěělll:

    http://www.youtube.com/watch?v=bKnHdICifuw

    (btw už si zažil v práci nějaé to pěkné podušeníčko knedlikem??? ,)

    OdpovědětVymazat
  5. ringo - Přesně tak, poslední dobou jsem také často uštknut a podstupuji pouze druhou fázi léčby :)

    MrC - Ani si nevzpomínám, to dávení si hosté většinou ošetří mezi sebou a ke mě to ani nedojde.

    V knize jsem na to nenarazil, asi tenkrát uměli kousat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pane Čukotka,
    totally daft, if you ask me.
    Yedno Row Zheck

    OdpovědětVymazat
  7. Cuketó san - To seš celej ty :)))
    Šílený video, aspoň jim opravdu nezaskočí.

    OdpovědětVymazat
  8. njn, essence of daftness ;)

    ale uvaž třeba na té chilské degustaci variantu:

    People Getting Punched Just Before Tasting Wine!!!

    (btw při odchodu z toho Hiltnu jsem zavadil o nějakou žlutou trubku u vchodu, doufám žez toho nic nebylo...)

    OdpovědětVymazat
  9. Mr. VegetableGassBreaker - Tvoje závorka byla předána jako podnět k šetření na obvodní služebnu Policie Karlín :)

    K mlácení ochutnávačů si myslím, že by bylo lepší razantní bouchnutí zespod do sklenice, až by došlo k takovému legračnímu styku skla se sklovinou :)))

    OdpovědětVymazat