11. prosince 2007

Po návratu...



Zloděj Michelin?...


Je to přesně dva roky a měsíc co jsem absolvoval velmi příjemný rozhovor s inspektorem průvodce Michelin.

Pán si po večeři objednal kávu, nechal si mě zavolat, představil se, vlastně legitimoval a dali jsme se do hovoru. Restaurace byla tou dobou otevřena pouhé 3 měsíce a tak jsme si o jakémkoliv vyšším hodnocení mohli nechat jen zdát. Pro tentokrát to nedopadlo, ale je potřeba si uvědomit, že ani před námi a zatím ani do teď žádná česká restaurace hvězdu od Michelina nemá. Snad se blýská na lepší časy a podle mých informací, třeba "La Degustation" už má k tomu hodně blízko. Nebo se to celé odehraje jako před nedávnem v Tokiu, které se z nuly dostalo s příchodem Michelinu, mezi města s nejvíce oceněnými restauracemi. Vlastně úplně na vrchol.
Velkým úspěchem samo o sobě bylo, že se inspektor odkryl a věnoval mi hodinu k opravdu zajímavému rozhovoru v jehož průběhu nám....ehm...stihli takřka komplet vykrást již uzavřenou sousední kavárnu.
Vzpoměl jsem si na to, nebo spíš jsem byl nucen vzpomínat, když si mě minulý týden předvolala Policie k svědecké vypovědi.
Tady taková malá rada. Nezačínejte setkání s detektivy rozšafně, se slovy:
"Tak povídejte pánové."
Ihned se mi dostalo nakrknuté odpovědi "Né, povídat tady budete Vy."
Zkrátka a dobře gaunery se podařilo pochytat a po více než dvou letech případ spěje do finále...Gratuluju.
Jediná jejich otázka, která mi utkvěla v paměti byla, jestli si nemyslím, že by ten inspektor Michelinu mohl být komplicem slovenské party zlodějů. Zajímavá myšlenka. Kdyby obyčejní vykradači používali takhle sofistikovanou metodu na odlákání pozornosti, skoro by mi bylo líto, že je pochytali...

Strčte si své mobily do...

...kapsy, prosím. Na co je komu v restauraci při večeři na již tak přeplněném stole mobil, né-li dva, to teda nechápu. V případě, že se mi podaří to co minulý týden a to neúmyslně nacmrndat třeba do té Vaší Nokie kapku červeného, víc než Pardon ode mě nedostanete :)
Stejně tak nerozumím tomu, když vidím (velmi často) u večeře společnost, třeba čtyř lidí jak místo toho, aby si užívali hezký večer a bavili se spolu, pořád někam píšou nebo volají. To se sešli omylem? Nebo na inzerát a nesedli si? Osobně chodím do podniků pouze s lidmi s kterými si mám co říct a po mobilu ani nevzdechnu.

Víno ochutnává ten, kdo ho objednal...

Další drobnost, která mě celkem zaujala při mé dovánoční brigádě, že pánové se asi bojí ochutnávat jimi objednané víno a tuto "povinnost" přehazují na přítomné dámy. Ani bych se o tom nezmiňoval, kdyby se nejednalo o devět případů z deseti.
Na škole jsme se učili, že víno má výhradně schvalovat ten, kdo ho objednal. Tenkrát se tím rozuměl automaticky muž. Na rozdíl od spousty již dávno přežitých vědomostí, mi tato připadá logicky opodstatněná a mající svůj smysl.
Kdyby slečna nebo paní měla vyšší povědomost o víně, tak neřeknu ani popel, ale většinou se tomu sami brání se slovy, že vínu vůbec nerozumí. Přítomní "chlapi" většinou zamelou něco ve smyslu "vochutnej ho ty" a jsou očividně sami rádi, že se zbavili odpovědnosti za dobrý výběr vína. Zatím se mi nestalo, že by mi takto odprezentované víno vrátili, ale do zad už jsem párkrát slyšel, že je to "nějaký divný" a že příští lahev vyberou nějakou jinou. Jo, ale ochutnávat/schvalovat zase bude muset dáma.
Pánové, co si o vás ty ženský pomyslej, když couváte i z takový prkotiny, jako je odsouhlasit přinesené víno.

Sami se podívejte, komu třeba tuto milou povinnost svěřujete


10 komentářů:

  1. Ad video: doufám, že na vaší brigádě máte ostřejší šroubovák, případně tesáky jako drákula ;). Kromě mazáckého vytahování zátky u stolu byste je mohl šibalsky cenit na hosty, a když by to bylo třeba, tak na cestu vetknout ostrý šroubovák mezi lopatky :-).

    À propos, kde neustále berete ty úžasné obrázky a fotky? Mj. foto i u tohoto či předchozího článku. Neříkejte, že si je fotíte sám, to byste mě naštval ;).

    OdpovědětVymazat
  2. tokijou je podle mě důkaz toho, že už se to celé zvrhlo ,)

    jinak s tím mobilem to občas dělám taky. někdy přidám i brýle, peněženku, klíče, poznámkový bloček, kšiltovku, noviny, propisku a bonbóny etc... ,)

    OdpovědětVymazat
  3. jo a teď mě napadlo ad oblíbené klišé "lehčí je hvězdu získat, než udržet":

    až jim tam vyjde druhé vydání, nehci vidět to suicide ratio! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. ringo - No nevím jestli mám ostřejší šroubovák, každopádně je lehce stočen do spirálky, což napomáhá kýženému odšputování v čase podstatně kratším než u výše zmiňovaných dam z instruktážního videa :)))
    Chuť zarazit ostří mého milovaného pomocníka některému z hostů mezi lopatky, bývá občas zcela neodolatelná. Věkem však přibylo profesionální sebeovládání a částečně i strach z kriminálu.

    "Úžasné" fotky a obrázky dílem kradu ze sítě a zbytek je vlastní produkce.
    Třeba ta lahev s Colou je focená mnou, mobilem na pláži. To, že se líbí ještě někomu jinému než mě, beru jako velikou satisfakci :)))

    Mr. Cukuletu - Jaaak zvrhlo? To je přece vývoj. Nebuď jako jistí nejmenovaní pro které svět začíná i končí ve Francii :)))
    Po shlednutí dokumentu o životě/službách v Japonsku a specielně části věnované obsluze čerpacích stanic se mi zdá, že mají těch hvězd ještě hodně málo.
    To klišé patří k filmu Stardust nebo k Michelinu? :))) Protože v Čechách zatím není nikdo u koho by se to dalo ověřit.
    Suicide Ratio - ROFL! To je bez debat :)))

    OdpovědětVymazat
  5. "zcela seriózně" asi jo, japonci s jejich citem pro detail a disciplínu, s pokorou a s maximální úslužností si to asi zaslouží.

    + všechny ty new skam míří ty největší lanýže, kdo skupuje kaviár a nejlepší ročníky vín. to štymuje.

    klišé jinak patří k michelinu, použil to maurer v jednom rozhovouru, potom novinář na jedné akci v madarinu a četl jsem to i v EN článku, věta kterou mají všichni naučení a furt ji melou dokola.

    nevim kdy vyjde další guide roue pro eurpe, ale snad to je už někdy na začátku 08, tak že by degustation nebo snad f. ramsay?:) já bych chtěl aspoň jednu pro prahu, ať je kde očumovat a do čeho mlátit :))

    OdpovědětVymazat
  6. K pánům a ochutnávání: vůbec mě to nepřekvapuje. Já pracuju v autobazaru.
    Telefonát:
    Žena: Vykupujete auta? Kolik byste dali za Škodu Fabii?
    Já: A jaký rok?
    (Mužský hlas šeptem: 2000)
    Žena: 2000
    Já: A kolik má najeto?
    (Mužský hlas šeptem: 130.000)
    Žena: 130.000
    Já: Je to benzín nebo diesel?
    (Mužský hlas šeptem:benzín, 1.4)
    Žena: benzín, čtrnáctistovka
    atd., atd.
    Někdy nakonec zjistím, že to ani není manželka, ale třeba kolegyně v práci. Taky bych neřekla ani popel, kdyby autům rozuměla líp, ale když o rodinném autě ani neví, jetli jezdí na benzín nebo naftu, tak zjevně ani nemá řidičák.
    Jak jsem ráda, že mám manžela, který ochutnává víno a an i jinak nepotřebuje vodit za ručičku...

    OdpovědětVymazat
  7. citace:""Úžasné" fotky a obrázky dílem kradu ze sítě a zbytek je vlastní produkce.

    Tak to nezbývá než dodat, že fotíte a kradete dobře a nápaditě ;).

    OdpovědětVymazat
  8. muzu vedet, matesolo, ve ktere restauraci te najdu ci jsem to nekde na tvem webu prehledla?

    OdpovědětVymazat
  9. No jasne, BLBA zenska prece nemuze ochutnavat vino!

    Boze boze, zase ten debilni cesky sexismus. To neznate zadne dvojice, kde zena vinu (nebo treba i jidlu) rozumi lip nez muz? Ja tedy ano.

    OdpovědětVymazat
  10. Romana - Lol...Už si toho taky začínám všímat i v jiných oblastech.

    Ringo - ;-)

    Pájo - Zatím si to chci nechat pro sebe. Když budeš v Praze napiš mail, já ti to rád prozradím a budu se těšit na event. návštěvu.

    Anonymousi - :-)))))
    Co myslíte, pomohlo by druhé přečtení lepšímu pochopení?

    OdpovědětVymazat