22. ledna 2008

Frau Puccini



Uvařit si kávu s příchutí nebo Laté, tak jak ho dělají ve Starbucksu nemusí být časem pro nikoho větší problém. Surovinu vám rádi prodají, hrnek si u nich taky koupíte a tak vám nezbýva nic jiného než si obstarat nějakou tu slušnější mašinku.

Kdežto zmáknout výrobu původního Frappuccina, tak aby bylo pokud možno od toho pravého k nerozeznání je o něco málo větší oříšek.

Jedním z mých úkolů pro firmu, která usilovala o české zastoupení Starbucks, bylo sestavení sortimentu, co možná nejpodobnějšího originálu. Prvním krokem byla již zmiňovaná vídeňská průmyslová špionáž. V rámci jednoho dne bylo potřeba vše důležité dostat jak do oka, tak i do "huby" a působit při tom co nejmíň nápadně.
S kolegou jsme na střídačku různě postávali ve frontě, pouštěli před sebe jiné zákazníky s tím, že ještě asi nejsme rozhodnuti a získaný čas jsme strávili koukáním baristům pod ruce. Utratili jsme tam tenkrát něco okolo 300,-€ a 8 hodin života. Každopádně to stálo za to a já tenkrát kávovému fast-projektu podlehl.



Po návratu jsme se pustili do zpracování nabídky, sjednávání dovozu různých Brownies, Cookies a Carrot kejk(l)ů a hlavně do přípravy káv. S těmi teplými ochucenými nebyl ani ten nejmenší problém, ale na Frappuccinu jsme se prostě zasekli.

Když se podíváte na internet a zkusíte si dát vyhledat nějaký F. recept, vyjede vám jich tisíc a každý z nich je svým způsobem originál.
Vyzkoušeli jsme snad všechny myslitelné kombinace, s pektinem, bez něj, s kávovým ledem nebo se smetanou, ale pořád nic. Jedna z možností našeho neúspěchu byla, že naše pokusy plácáme na starém "Hamiltonu" a tak jsme se rozhodli, že se pokusíme sehnat pravý Vitamix blender, přesně ten, co jsme viděli ve Vídni. Kontaktovali jsme filiálku pro Evropu a sjednali si schůzku v Düsseldorfu na gastronomickém veletrhu Hogatec.
To byla taky úžasná záležitost sama o sobě. Z baráku na veletrh a zpět jsme to zvládli za necelých 22 hodin i s obrovskou zácpou u Norimberku. A výsledek? Museli jsme najet patnáct set kilometrů, abychom se dozvěděli, že Vitamix mašinu koupíme v Holešovicích a Frappuccino bázi dělá nějakej němec v bývalým kultůraku ve vesnici u Plzně.
A tak jsme koupili dvě mašiny po 56 tisících a pytle se "sušeným kafem" a jali se chutě dobývat svět.



Škoda, že se nám ten náš tehdejší kofeinový entuziasmus nepodařilo proměnit v právoplatnou licenci.
Mě má přítomnost v projektu, který byl odsouzen se pouze po velkém vzoru opičit, přestala brzy bavit a tak jsem kývnul na první nabídku, která přišla z klasické gastronomie.

Pro ilustraci přikládám dva lehce rozdílné recepty na původní Frappuccino bázi. Postup je u obou jasný...umixovat do bezvědomí :):

1)
1/2 šálku polotučného mléka
1/2 šálku kondenzovaného mléka
2 šálky ledu
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička kakaového prášku
2 "šoty" espressa

2)
2 "šoty" espressa
2 1/2 šálku nízkotučného mléka
1/4 šálku cukru
1 kávová lžička Pektinu




7 komentářů:

  1. No fakt nevim. Já Starbucks neznám (než z filmů, pochopitelně), ale jako kávovému labužníkovi, co si s gustem vychutná nejlépe dvojité (doppio) presso nějaké výborné značky od kvalitního baristy, se mi silně předpojatě ježí chlupy při spojení kafe, americký, řetězec... No, rád se nechám mile překvapit...

    Pozn.: "shot" se u nás obvykle překládá jako "panák" ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Je vidět, že ta "stará Pučiniová" vás hezky hřeje na duši a je to jaksi malinko nakažlivé :)

    OdpovědětVymazat
  3. "umixovat do bezvědomí"... tahle Starbucks série mne začíná bavit :) A reklamy jsou skvělé.

    pixy: já na tom byl úplně stejně a házel je do stejného pytle jako McD a KFC. Jenže po dvou návštěvách jim prostě propadl. To kafe je výborné, výběr obrovský. A když bloumáš po Londýně, leje jako z konve a ty máš možnost se zabořit na hodinu na kavalec v podzemí kavárny, s obrovským hrnkem horkého kafe a navíc s free wifi připojením... získají si tě snadno :o) Jak jim to pojede tady ovšem netuším...

    OdpovědětVymazat
  4. pixy - To jak se Vám ježí chlupy je prd proti tomu, co to dělá s italama. Už si nepamatuju, kdy to bylo, ale poprvé co jsem se doslechl o existenci SB, bylo právě ve spojitosti s jejich plánovaným vpádem do Itálie. No a do dneška tam ještě nejsou. Ale pokud vím tak to SB ještě nevzdali.
    Ještě že sem vlezli tak potichoučku. Dokážu si živě představit ty celonárodní debaty o potřebě ochránit Dadáky a Jihlavanky :)))
    Ad shot - U alkoholu barman a panák u kafe zas barista a shot :)))
    Před baristama byla jen "kávová kuchařka," což byl regulerní název pracovní pozice.

    Julie - :-)

    Jene - Ta první reklama s medvědem existuje ještě v takové pěkné "happytreefriendovské" verzi.

    OdpovědětVymazat
  5. 2 matesola: ad jihlavanka. Nedávno jsem na pracovním jednání dostal "pravou vídeň." Přinesli mi v duritce turka - jihlavanku a špunt nesesedlého lógru zhusta zafoukali rostlinným tukem ve spreji, který krásně tím lógrem okropenatěl. Vypadalo to moc hezky, až jsem si řekl, že by byla škoda toto umělecké dílo pozřít. Těším se na den, kdy turci, dadáci a jihlavanci vezmou Itálii ztečí ;).

    OdpovědětVymazat
  6. ringo - A měl bych pro ně jednu báječnou "baristku."
    To bylo na Třebáni v jedný restauraci. Sedím tam se svojí muti a objednáme si kafe. Ona turka(nic jinýho nebylo) a já buhví proč "Alžír." Slečna přinesla kafe a postavila ho přede mě. Já říkám moment, turek je tady pro maminku a ona mi říká to je vaše Alžírská. Koukám na to a vidím turka se zdrclým vajíčkem. Prostě kafe který vzniklo tak, že se do suchýho kafe přidá airkoňak a přeleje se to vařící vodou. Šlehačka nic...
    Já povídám to si odneste, copak nevidíte, že tohle není Alžír? Ona zaujala bojovnej postoj a jako že tohle teda je Alžír, ten jedinej pravej a že mám smůlu. Povídám jí, že dělám v restauraci a tak moc dobře vim jak má vypadat Alžír sakra. A do toho moje matka, krev mý krve říká jestli to třeba my u nás neděláme blbě. No to mi nas.alo hrozně. Takhle podrazit vlastního syna. Fuj, mám z toho trauma na celej život.
    Tak tuhle baristku bych jim tam s tím Dadákem odlifroval. Možná...teď mě napadá...že vona to byla ta Jihlavanka, po který se celej ten projekt jmenuje

    OdpovědětVymazat
  7. 2 matesola: Za baristku děkuji, budu ji doporučovat ;).
    Pokud jde o maminku, obávám se, že těchto ospravedlnitelných důvodů pro vraždu jsou schopny snad všechny ženy. Vím přesně, o čem mluvíte, ale nemohu být konkrétní, ani říct o koho jde, protože má nejdražší vás čte občas taky :-).

    OdpovědětVymazat