24. ledna 2008

Úterý den votvírací...



...umrlcí na rekreací.
Pijou kafe, karban vzývaj,

vo Stárbaks si nos utíraj...


Dnes tedy naposled píšu o příchodu SB do Čech. Už tak mám pocit, že jsem jim v tomto svatostánku vkusného gastro vědění věnoval místa až až.
Může za to i moje návštěva první den? Tak trochu ano...

"Dóóóóóbrý vééčer, co si u nás dáte dobrého?"

Je pět minut před devátou zavírací a já stojím zcela sám před pultem, zakřiknut masivním přivítáním.

"Poprosím malý karamelový frapučíno" odpovídám a bojím se toho co přijde.

"Můžu Vaše jméno?" Hm, tak to budou dělat i tady.

"Matouš," hlásím a koukám jak přehnaně pozitivní barista, čmárá moje jméno zelenou fixou na kelímek.

"Pozor, máme tady jedno malý, karamelový frááááápučíno pro Mááááátouššššééé," huláká ten magor na své kolegy, kteří jsou od něj asi 5 decimetrů.

Ve Vídni jsem to nezažil, ale v Santiagu se mě také ptali na jméno. Tehdy jsem to špatně pochopil a myslel jsem si, že mě ta milounká chilanka, chce asi líp poznat. Když pak na celou kavárnu ječela mé jméno, tak mi to došlo.
Takže dotaz na jméno vás, případné návštěvníky zřejmě taky čeká.
Konec konců je to určitě uvedeno v manuálu v kapitole:
"Zákonitosti distribuce teplých a studených nápojů správnému zákazníkovi a nikomu jinému."

Opírám se o výdejový pultík, čekám na svý kafe a pozoruji uklízení za barem. Slečna, která byla ke mě nejblíž se najednou zničeho nic rychle vzpříčila a ptá se mě.

"A jak se dnes vlastně máte?"

Ještě před čtvrt hodinou jsem tahal 30 beden vína do sklepa a mám všeho akorát a tak odpovídám jen na půl huby, neamericky.

"Ale jo."

Prohlížím si nabídkový panel a koukám na ceny. Malý teplý kafata kolem padesáti., vše ostatní 100+. Ceny jako venku, akorát tam s tím člověk nějak víc počítá.

"Já vás asi znám," povídá náhle se odněkud vynořivší manažerka, která dohlíží na úklid.
"Odkaď Vás můžu znát?"

"Já nevim, asi nejspíš z nějaký hospody," odpovídám...Smích...

"Matouš se jmenuje" napovídá jí servilně její podřízená. Do toho naštěstí přichází k pultu nějaká paní.

"Vás já znám" povídá jí manažerka, "Vy už ste tu dneska byla, že?"

Z toho jsem si vyvodil, že když budu chodit do Starbucksu víc než jednou denně, budeme se znát...a to všichni.
Voni na mě budou hulákat "Ahoj Matouši," já na ně zas "Dobrý den vespolek," pak jim řeknu jak se mám a půjdu. Tak to ne...

Přebírám nápoj a jdu si trochu otráveně sednout ke stolečku. Kontroluju wifinu a rozhlížím se kolem. Pozoruju malou grotesku, jak někdo z amerického vedení ve snaze pomoci, uklízí způsobem, že dává prázdný kelímek do poloprázdného.
Obsluha jde pomalu zamknout a tak ještě chvilku bloumám a prohlížím si koše s vystavenými čtvrtkilovkami kávy. Jsou rozděleny podle oblastí a tak registruji směsi z Jižní Ameriky, Afriky a Arábie a Asijské. Dostávám chuť si koupit jeden balíček na doma, do mašinky, ale chci si nechat poradit.

"Tak co už jste si vzpomněla, odkud se známe?" ptám se manažerky, která za mnou něco leští.

Začli jsme si povídat. Dostal jsem poutavou a celkem i zasvěcenou přednášku o rozdílech káv z různých oblastí a vybral si "super bold" Sumatru.
Prosím ještě o umletí a požadovaná hrubost je naposledy konzultována s manuálem (asi Coffee, Tea and Beverages Resources).
Do kasičky na tipy házím dvacku pro štěstí, protože to se tak první den otevření dělává a odcházím.
Do zad slyším sborové "Nashledanou Matouši."

A resumé?
Je potřeba jim dát čas. Prostor si trochu sedne a vyčábří se nabídka, která je opravdu startovní. Pak přijdou různý specials a jiný lákadla...
Ceny jsou docela vysoké, ale to jsem očekával.
Ač to tak možná nevypadá, personál se mi ve finále zdál opravdu sympatický a i když tam je znát jisté přetrénování, tak jsem tam tu snahu o upřímný "guest relationship" zaznamenal.
Když formě obsluhy malinko obrousí hrany a nebude z toho tak čpět ta Amerika, budou mít určitě úspěch...
Ale hlavně jsem z nich měl pocit, že je to baví.

Doma jsem si připravil hrnek extra silné Sumatry a zasedl jsem k psaní.
Než jsem dopsal první odstavec, tak jsem byl tak tuhej, že jsem se sotva dostal do postele.
Proto tu sérii o SB ukončuji až dnes. Uf.

24 komentářů:

  1. Diky za tenhle post! Mam UPLNE stejne pocity:) Cenova hladina je totozna se zahranicim, coz vzhledem k lokalite chapu, ale pro mnoho lidi to bude zasadni prekazka. Prilisne "prehravani" obsluhy... to je asi nejvetsi problem. V nasich podminkach tomu proste "neverim". Takze timto prikyvnutim koncim SB serii i ja:)

    OdpovědětVymazat
  2. Bože, to abych si dal panáka nebo tři, než tam vejdu, abych byl extrovertně vyladěn na jejich guest relationšip... zdá se mi to přehnané kvůli jednomu kafi.

    OdpovědětVymazat
  3. Ondro - Jak nebyl čas, tak jsem si ani nestihl pořádně prohlídnout lokál. Je tam vůbec někde nějaký sófátko nebo otománek? Ja viděl jen "Tonetovo" království.

    Skleničko - No to si dej, protože ten první úder amerického servisu je opravdu jen pro silný jedince :)
    Chápu, že se mě ptaj na jméno, když na svou kávu čeká dalších dvacet zákazníků. Ale když jsem tam úplně sám, tak jim ho dávám jen tak na vejskání. A to mi dost vadilo.
    Chtěl bych být u toho až jim tam přijde třeba JUDr.PhDr.Mgr. et Mgr.Henryk Lahola a oni to budou psát na ten kelímek :)

    OdpovědětVymazat
  4. jsouce antiglobalizačně naladěn míjel sem na cestách starbucks obýváčky a ani mě nenapadlo navštívit některý z těch mnoha v centru Singapuru kde to vypadalo jako by ani nikdo jiný kafe nevařil,v Dublinu jsou po různu zastrkané do velkých márketů a dost často v obrovských knihkupeckých samoobsluhách ale konkurence je velká a častá COSTA café u shoping center,Bewleys jako tradiční značka,B-B v průchodech obchoďáků.Starbucks mě mírně děsil a nerozumněl a nerozumím tomu všemu co s tím kafem dělají ,ale když se mně jednou synek zeptal jaké to starbucks je ,nezbylo než přiznat,že nevím,a tak sem při nejbližší cestě kolem zadovážil vánoční "six for the seasons" packet(nebyl drahý,6x70g za 11-15 éček)a synkovi památeční hrnek a doma zkouším na Bialetti jak chutná Guatemala antigua-medium,Sumatra extra bold atd.K práci nebo TV seriálu to vychází perfektně ,ale ristreto od illy je úplně něco jinačího,možná je to tím Bialettim.
    p.s.to co jsem si dal přímo ve starbucks mně nejelo vůbec)
    čp.69

    OdpovědětVymazat
  5. čp.69 - Taky jsem si nechal umlýt Sumatru na Bialetti a celkem mi chutná. Až na to, že mě nějak okamžitě uspala :)
    Kafe mám moc rád, ale používám ho víceméně jako palivo, takže ani v tomto oboru nejsem žádný "hifista." :)

    Abych tak ještě za sebe..., je dobře, že tu SB máme. Nehodlám tam chodit každý den, spíš opravdu velmi nárazově, když bude chuť a budu někde poblíž.
    Ale to že si ho můžu dát, aniž bych musel za hranice je fajn.

    OdpovědětVymazat
  6. č.p. 69... ristretto Illy jsem měl včera večer v restauraci a bylo ta těžká katastrofa, vůbec netuším, co s tím jinak fajn kafem udělali %-)

    OdpovědětVymazat
  7. Honzo - Buď konkrétnější. 80% problémů je blbý namletí. To je pak opravdu jedno, jaký logo máš na hrnku :)

    OdpovědětVymazat
  8. šmankote já se těšim čim dal víc :) "jedno laté pro luďka. tadyyyy!!!" :))) si budu dávat falešný jména, to se ví.

    kávičky jinak vozim furt, můj největší favorit - guatemala antigua a ethiopia sidamo.. z těch se mlžu ... :) tak doufám že je tam obě maj!

    (nehcete někdo ještě napsat o té nadcházející transformaci SB? nebo se toho musim ujmout sám... )

    OdpovědětVymazat
  9. Luďku - Maj tam oba tvý favority.

    Ad Transformers - Napiš to ty. Za prvé seš vizionář a za druhé to tam máš zatím dost SB free.
    Koukal jsem na to a pochopil jsem, že se vrátil staronovej šéf a chce to dát dokupy. Vadí mu směr, kam se to celý hnulo, tzn. různý cdéčka a jiný haraburdí nesouvisející přímo s kávou, na kavárnu zbytečný rozptylování jídlem etc.etc..První krok pokud vím je rušení bio mlíka :)
    Otázka je, kam by to chtěli transformovat tady. CEO přijede a až uvidí ten náš Tchibo zázrak a hned to bude chtít mít taky :)

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuju za krásné popsání první návštěvy svatostánku (pro některé ;))! To "Matoušování" mi tak nějak připomíná Kouzelnou školku. Už se moc těším na mé české zasvěcení ;) Doma ještě dodělávám jejich vánoční edici kávy, co jsem si o Vánocích slavnostně přivezla z Vídně...

    OdpovědětVymazat
  11. Cukeťáku - Jemináčku..Co to máš za stránky :)))
    V případě, že mě návštěvou poctil opravdový majitel stránek, tak se omlouvám a dodatečně gratuluji k významnému životnímu kroku.

    žufanko - Možná jsem to napsal špatně, ale oni (SB) nejsou svatostánek. Tady je to svatostánek :)
    ad zasvěcení - Jak říká Mr.C je dobré mít připravené nějaké falešné jméno, protože pak to člověka netrápí, ale naopak se může pobavit.
    Navrhuji např.:
    Malgorzata, Grzegorz, Waltraud, Winifried,Kyösti, Einojuhani atd.

    OdpovědětVymazat
  12. Jéééé, matesolóóóó, děkujůůůů za čakáá norisééé, ten určitě nejni kradenej ;). Nejen, že povstal z blenderu jako bájný Fénix, ale ještě stíhá "baristovat." Na baristu kolotočáře se určitě zajedu podívat. Schválně, jestli dokáže prodat kávu, když mu jméno neřeknu.

    OdpovědětVymazat
  13. matesola: myslíš to tak, že matesola.com je větší svatostánek nebo že SB v Čechách je svatostánek? :)
    Ad falešné jméno, co třeba jedno grande cinnamon latté pro Otýlii/Naděždu/Radmilu...? Aspoň jednou to zkusím s pravým jménem ;)

    OdpovědětVymazat
  14. 2M: Tady vykládám o kradení a koukám, že jsem vám zatím nevědomky ukradl bájného Fénixe.
    Nakonec, nač být originální :-).

    OdpovědětVymazat
  15. to Matesola:
    Vy Znate Henryka Laholu? Chodil jsem s ním na vysokou skolu. Vetsiho freeka neznam!!!
    Jinak musim rict, ze ackoli velmi rad ctu Vase prispevek, tak mi prijde trochu podivne venovat tolik prstoru nejakemu maerickemu retezci na kafe... Obzvlaste s ohledem na Vase povolani... Mozna je to tim, ze nejsem velky pijan kafe a uz vubec ne z kelimku...
    No nic kazdopadne zdravim a tesim se na dalsi historky:-)
    Jara

    OdpovědětVymazat
  16. náhodou, kafr z kelímku (sorry, chtěla sem napsat KAFE!) je většinou lepší než mnoho kafí v porcelánu ve standardní české kavárně nebo restauraci. Tam tam asi fakt dávají Standard. Kávu. Když mám záruku dobrýho až vynikajícího kafe, tak klidně i z kelímku, mne to neuráží. Koffeheaven taky neni nejlevnější, ale mám jistotu, že bude vynikající a i na ulici za chůze si ho vychutnám. Ápropó - nevíte, proč někteří lidé dávají přednost kafi do skla? Co je na tom tak extra, že to musí mít tak a ne jinak? No můj přítel má jinou úchylku, miluje mlíko, ale nesnese ho pít z průhledné nádoby... je bílá barva nechutná??? Vaše Condoleeza (pseudonym pro návštěvy Starbucks)

    OdpovědětVymazat
  17. Matesola: tak já budu konkrétnější... to ristretto prakticky nemělo pěnu, teplota byla nižší než bych si představoval a působilo velmi "řídce" a trpce (rozhodně ne jako ristretto, spíš připomínalo lungo)... za devět pětek v dost drahé restauraci velké fiasko %-) Moc nechápu, jak se jim to povedlo...

    Každopádně se dneska chystám na kelímek k SB, tak uvidíme :o)

    OdpovědětVymazat
  18. moji chlapci zásadně Jihlavanku s lógrem,jinak jim to nejede,vozíme si toho sebou kila a kila ,
    ó božský Karle Cuketko navždy tvůj
    Finbar

    OdpovědětVymazat
  19. ringo - Není zač, samozřejmě že je kradenej :) Od čeho bůh ztvořil Flickr. Ale je tam aspoň podpis.
    Jdeme dnes s bratrem vyzkoušet, jaká je politika SB vůči čtyřnohým zákazníkům(3feny). Jejich jména jim řeknu s klidem, ale nedoporučuju aby je vyřvávali :)

    žufanka - SB je jen kavárna v záběhu, matesola.com je svatostánek moderních gastro-informačních šumů :), teda hned po Cuketkovi, ale ten není ani tak svatostánek, to už je učiněná mešita :)

    R.R. Jára - Henryka Laholu neznám, znám jen JUDr.PhDr.Mgr. et Mgr.Henryka Laholu :)
    Jako většina jsem se o něm dozvěděl až ze soutěže technetu o nejhorší webovky. Ale musím uznat, ten pán má grády.
    Ad prostor pro SB - Já se na ně opravdu těšil a tak tady dostali tolik prostoru, co si zasloužili...

    rene - Taky můžu v teplu domova kafe jen z jednoho jedinýho hrnku. Nebo třeba v restauraci nepozřu kafe z hrnku s logem Alfredo i kdyby bylo sebelepší. Přítele zdravím, vím jak mu je :)
    O těhhle chuťovo-vizuálních komplikacích se chystám něco napsat. Sám na sebe taky něco prozradím...

    Honzo - tipuju hrubý namletí a málo barů v mašině, event. studenej hrneček.

    Anonyme - Ano, takhle nějak si představuju komentář po půl kile Jihlavského turka :))

    OdpovědětVymazat
  20. Něco mi říká, že to s těma jménama bude ještě velká čurina :)
    Recenze na praguespoon v eng.

    Na druhé fotografii seňor s hrnkem je můj oblíbený vyvolávač

    OdpovědětVymazat
  21. Mě to s těma jména pořád není jasné - jak to budou dělat ve špičce, když si zrovna objedná deset Honzů? To budou chtít i příjmení? To bych si připadala jak u doktora, kde jméno zaječí na celou čekárnu (a ještě vám vrazí do ruky zkumavku na moč nebo tak něco..)

    OdpovědětVymazat
  22. ach bože... presne ten "jmenny" system je to co me na SB odrazuje fakt nejvic. kdyz pominu to ze v berline, kde momentalne dlim, zni moje jmeno ponekud cizokrajne - tudez konverzace probiha stylem - Vase jmeno? xxx. jak prosim?? xxx. jeste jednou prosim vas!! xxx!!!! takze XX?, tak mi obecne irituje ze mi SB nabourava moji krasnou, peclive slechtenou velkomestskou anonymitu :-) pokud je opravdu takovy problem priradit spravne kafe spravnemu zakaznikovi, necht si poridi masinku na listecky s cisly jako maj v cesky sporitelne :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Kateřino - Nepodceňujte je :) Já bych to vyřešil, Honza I, Honza II atd..:))

    vrtule - Já myslím, že je ani nenapadlo, že by to někomu mohlo vadit...Tady v Praze se bojím, že občas zle narazí. Ale mezi námi, co je nesouhlas davu, proti Velkému Manuálu...

    OdpovědětVymazat
  24. Nevědouc, o jakou American "slávu" se jedná, jsem SB poctila návštevou v U.S. 2x, čistě z nedostatku příležitestí koupit si "normální" kafe-malý hrnek, velká vůně, chvíle klidu...Vždy bez nutnosti identifikace (jméno) a chuťově velmi dobré. Na podnik jsem až do prosince, kdy se na f&b rozprostřela napjatá atmosféra očakávání kavárenského skostu, zapomněla. Šla bych, už jen ze zvědavosti, ale za stovku kelímek bez obsluhy? To už není předražené, to je lichva!

    OdpovědětVymazat