12. února 2008

Honění hlavou


Je sobota pozdě večer. Otevírám hostům poslední lahev Pinot Grigia a jdu si sednout na svou první večerní cigaretu dozadu na basy s prázdnými lahvemi.


Možná jsem se nezmínil, že se moje dovánoční brigáda změnila časově na neurčito. Budu jí pracovně říkat dovelikonoční, pak se uvidí.

Tahám z kapsy telefon a kontroluju rss čtečku. První začínám číst čerstvý fejeton od Waitera o tom jak ho hosté "školili" ohledně vína a vody.
Trochu mě zaráží, že si čtu právě o tom víně, které jsem před malou chvilkou otevřel a o fashion vodách o kterých jsem tu psal před týdnem. Ale to už mě u jeho blogu ani nepřekvapuje. Číšnická práce je v naší civilizaci tak podobná a já jí poznávám ve většině jeho výborně čtivých článků. Po návratu domů sedám k počítači a píšu mu sáhodlouhý mail o číšnických náhodách a s prosbou, jestli mohu některé jeho články nechat přeložit a u sebe uveřejnit. Než se dočkám případné odpovědi vracím ho zatím do odkazů, kde byl od začátku, ale odkud jsem ho kdysi vyndal abych si ho sobecky nechával sám pro sebe.

Sweeney Todd jinak....pozor spoilery!

V neděli jsem pro změnu zavítal do kina, abych zhlédl dlouho očekávaný film, který všichni ostatní, včetně tvůrců samotných označují jako tragický příběh holiče, který se po dlouhé ztrátě svobody a posléze i všech milovaných členů rodiny chystá k nelítostné pomstě.

Já kupodivu viděl film dočista jiný.
Viděl jsem film, resp. muzikál o odvážné podnikatelce v pohostinství, která v krutých dobách viktoriánských (kočky jsou hubené a špatně se honí) stavěla marketing svého podniku na faktu, že nabízí zcela nepoživatelné pokrmy ("Nejhorší masové koláče v Londýně"). Samozřejmě bez výrazného úspěchu.
Díky znalosti holičova osudu poznává, jak velká je jeho posedlost a že se na cestě za pomstou nezastaví naprosto před ničím. Z toho správně usoudila, že jí v jejím podnikání může být nápomocen jako levný dodavatel kvalitního masa, tolik potřebného k zrestartování původně zamýšleného stravovacího konceptu.
Vynikající je scéna v které se společně v překrásném duetu dohadují o výhodách a nevýhodách různých masných typů v řadách svých spoluobčanů.
Brzy poté je Toddova oficína přeměněna v regulerní jateční linku a sklep pod bistrem paní Lovettové se utěšeně plní čerstvě vykrveným masem.
Je jen otázkou času, kdy bude podnik dostatečně připraven na slavnostní znovuotevření.
Mladý PR pracovník a nápojový číšník v jedné osobě, který byl ke své šéfové citově připoután pomocí neomezené konzumace levného ginu je v jednom kole. Vyvolává, roztrubuje, do toho zvládá obsluhovat a zároveň i vyhánět nezvané hosty.
Naprostý a totální úspěch nového gurmetského podniku je neodiskutovatelný i přes občasné závistivé útoky mentálně postižených sousedů ("kouř z komína v noci divně smrdí").
Lví podíl na tom má samozřejmě i v podkroví živnost provozující lazebník, který plní své dodavatelské závazky až s neskutečným elánem.
Postupem času, zatímco se restaurant pevně usazuje na pohostinské mapě tehdejšího Londýna vidíme paní majitelku, jak pro sebe, holiče a mladého pomocníka spřádá plány o otevření filiálky někde poblíž moře. Bohužel se díky zamlčení informací v obchodním styku dostane se svým partnerem do obtížně řešitelné situace, která nemůže dopadnout jinak než tragicky.

Po Ratatouille bez debat nejlepší film s gastronomickou tématikou minulého roku.
Nebo si někdo opravdu myslí, že to je hlavně o holičovi?

U Lípy

Vyhlášení této restaurace nejlepším podnikem loňského roku v Maurerově průvodci jsem bral jako špatný vtip.
Fetují snad hodnotitelé? Nebo je toto opravdu ta nejlepší, nejoblíbenější gastronomie v republice. Nebo snad takovou gastronomii chceme vidět všude?
Muzeální, zastaralou, která přebírá novinky pouze v podobě tak provařených trendů jako je Carpaccio, Tatarský biftek nebo argentinské maso.
Nenašel jsem však zatím odvahu a chuť jít se přesvědčit na vlastní kůži.
Udělali to za mě jiní s pro mě naprosto předvídatelným výsledkem.
Pan Růžička je při vší možné úctě restauratér, kterému ujel vlak. Restauratér let devadesátých, která pro gastronomii byla spíš léta tragicky zmatená, než aby přinesla cokoliv originálního, svěže nového.
Po přečtení recenze jsem ještě podnikl krátký výlet na web tohoto Vine! Restaurantu a tam je vše co mám na mysli krásně a přehledně.
Vařený humr, francopuzké kuřátko, křepelčí prsíčka na rozmarínu, knelík, Tounero Rossini, krém fresh a desítky dalších kiksů, tak to je "výkladní skříň nejlepší české restaurace s rudou třešničkou na dortu v podobě 22% dph.. :))))
Kdo mě přesvědčí, že je můj názor totálně mimo a "U Lípy" je opravdu ta po všech stránkách nejlepší česká restaurace, má tam u mě večeři pro dva, z nichž jeden budu já :)

16 komentářů:

  1. Dobre, a jak si vysvetlujes, ze to u Maurera dopadlo jak to dopadlo? Prosmejdil jsem rychle net, nasel par rozhovoru, vsude to obhajuje ale nikde na rovinu nerika proc..

    OdpovědětVymazat
  2. Uz to mam, pise ze "získala výtečnou pověst právě rodinným způsobem obsluhy, jako je tomu u světových restaurací, které se chlubí tzv. michelinovou hvězdičkou".
    http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/kde-nejlepe-vari-v-restauraci-u-lipy_32477.html

    Bude to asi tim, ze jsi obsluze nepripadal jak bratranec :)

    OdpovědětVymazat
  3. 2 matesola: U Lípy je nejlepší restaurace leda tak z výběru spamových filtrů.

    Jinak díky za "novou soutěž." To rovnou můžete napsat:"Kdo mě přesvědčí, že Tachecí byla tou nejlepší ředitelkou radiožurnálu, má u mne osobní vůz.

    OdpovědětVymazat
  4. ... a ještě přidám smajlík, aby bylo poznat dobrý vtip ;).

    OdpovědětVymazat
  5. rushide, ringo - Do té soutěže jen fakta a nic než fakta. A neplýst si názory a fakta...I když tím riskuji, že mě odvezou :)

    OdpovědětVymazat
  6. Re: "Sweeney Todd"
    Příběh je v UK všeobecně známý, existuje i v londýnském Cockney rhyming slangu: Sweeney Todd = Flying Squad (of Scotland Yard).
    Viděl jsem fajn představení, činohru, na divadle.

    Z kina prý diváci houfně odcházeli, neb nikde na plakátech atp. nebylo příliš viditelně napsáno, že se jedná o musikál. Snad někdo i podal stížnost na Office of Fair Trading kvůli misrepresentation a veškerý publicity material se nyní musí předělávat a tisknout znovu.

    OdpovědětVymazat
  7. AD - že se moje dovánoční brigáda změnila časově na neurčito - Iron Man??? Trénuješ na něco velkýho? - Waiter s hostem bez ponožek byl dobrej!
    Ad U Lípy - vinný lístek s roztomilými chybami odrazuje. Těch chyb je tam až tragicky mnoho i na pouhou citaci v průvodci, natož na vítěze. Strašné.

    OdpovědětVymazat
  8. mauerův výběr je jeden obrovskej vtip,

    a)hodnotilelé sou návštěvníci-češi. Lidi o kterejch si myslim, že maj názor na jídlo v mauerovi nehodnotěj
    a názor zbytku nepovažuju za směrodatnej.

    b)zhruba před 3-4 rokama vyhrála podobný ocenění hospoda na starý kovárně v bráníků(na Letný) provozovaná pod záštitou skupiny Tři sestry.
    Obsluha dosala nejvyšší hodnocení tj známku 1.0.. WTF?
    Byl sem tam v tý době a čekal sem 30 minut na číšníka, který musel být přivolán klasickým máváním nakonec. Další historka je od kamarádky která se zeptala číšníka na doporučení něčeho lehkého. "magorák" zněla odpověk a bylo to kolem 300g vepřovýho v bramboráku + zelí se špekem...

    ltk

    OdpovědětVymazat
  9. Brrr. Už jen na těch fotkách z odkazu to vypadá jako perverzní slizké místo... Ehm, takhle asi večeři s Matesolou nevyhraju, že? Inu, snad příště :)

    OdpovědětVymazat
  10. mňo, nerad bych se svezl na většinovém názoru jen z podstaty většiny, ale ve vinném lístku jim trošku řádil šotek, což se ovšem stát může.
    I když po několika pročtení v tom začínám hledat záměr, až tedy na to Novosedlí, to snad ne :)

    OdpovědětVymazat
  11. To ale neni jenom vinny listek, ten jidelak je sam o sobe horouci peklo. Otazka zni, jestli nekompatibilita s modernimi technologiemi znamena automaticky spatnou hospodu.. Odpoved zni: Asi ne, ale je to do znacne miry dehonestujici a pokud je nekdo prezentovan jako cesky top podnik, ma se podle toho chovat.

    OdpovědětVymazat
  12. Jednorožče - Viděl jsem kdysi TV verzi (mluvenou) s Benem Kingsleyem a nebylo to uplně marný. Teď jsem se na tu zpívanou docela bál jít, ale nakonec to byla právě ta hudba a písničky, co mě bavilo nejvíc. Doporučuji :)

    Sklenička - ad Brigáda.
    Ale kdepak Iron Man :) Důvody zůstávají stále stejné. Vydělat nějakou tu kačku a zůstat ve styku... :))

    ltk - Cituji Maurera:
    kdykoli tu vyjde průvodce Grand Restaurant, zvedne se prvním deseti restauracím obrat o dvacet až čtyřicet procent.

    A celkem bych tomu i věřil. Takže možná vtip, ale fungující...
    Vzhledem k tomu, že známky se vyhodnocují jak ve škole, chybí mi v informacích minimální počet hodnotitelů. Jestli na tu Lípu stačili třeba jen dvě, tak nevim...

    Žufanko - Vypadáto, že se tam spolu asi nepodíváme :)

    MacT - Vinný jsem začal zkoukávat až později. Prostě, když se to zadá firmě, která to ani neumí správně opsat, je to špatný.

    rushide - Je třetí tisíciletí a webová prezentace je opravdu v této době výkladní skříň podniku. Přemýšlel jsem, jestli náhodou ty stránky nejsou uplně zastaralý, ale v recenzi jsem viděl ta samá jídla jako na webu. Stávajícímu web správci bych to okamžitě odebral, nejlépe ještě dnes odpoledne :)

    OdpovědětVymazat
  13. "Přemýšlel jsem, jestli náhodou ty stránky nejsou uplně zastaralý, ale v recenzi jsem viděl ta samá jídla jako na webu.."

    Jestli ono to není tím, že ty stránky opravdu jsou úplně zastaralé, ale od doby, co je udělali, prostě pořád vaří ta samá jídla :) Já bych si tipl dobu vzniku a zároveň poslední aktualizace na rok 2000-2001. Hádám podle rubriky Napsali o nás, kde je poslední článek z roku 2000, a utvrzuje mě v tom ta 22% DPH.

    Co se týče Maurerova průvodce, minimálně na webu se hodnotí jen absolutně, bez ohledu na počet hlasů. Všimněte si mimochodem, že momentálně je na třetím místě Pizzeria Felicita z Brandýsa nad Labem. Natřeli to pěkně tomu sprosťákovi Ramsaymu a podle obrázku tam k pizzám točí Krušovice, zřejmě neobyčejně lahodné.

    Ale jinak k té Lípě, pokud pomineme jejich stránky, docela by mne zajímalo jak tam vaří to, co tam vaří. Dá se to alespoň v rámci svojí kategorie, tzn. řekněme česká klasika, zařadit v Praze ke špičce? Nebo jsou místa, kde prostě svíčkovou, kance s knedlíkem nebo telecí řízek dostanu prostě lépe a levněji? Přijde mi, že v Praze není zas tak moc míst, kam vzít třeba někoho z cizí země na dobrou českou kuchyni v hezkém prostředí.

    OdpovědětVymazat
  14. ad Lípa:

    a) spíš jim na tu jedničku stačil tučnej příplatek maueroi, to bych se vůbec nedivil.


    b) jestli je jídlům dávaná stejná pozornost jako jídelníčku, potěš pánbůh

    Ltk

    OdpovědětVymazat
  15. skip - JJ, přesně tak jsem to myslel, ale blbě se vyjádřil.
    U Maurera vidím problém v tom počtu hodnotitelů, zatím jsem nikde neviděl nějaký koeficient, který by to zohledňoval. Takže mám-li hospodu a chci vyhrát, nechám si tam dát samý jedničky a pak se budu modlit, aby nikdo další nehodnotil :))

    Ltk - Maurera bych z toho nepodezíral. Spíš ten ne úplně férově objasněný systém. Bavil jsem se dnes se synem pana Růžičky. Jen takové drobné výzvědy o webu, vínech a rozhodl jsem se tam zajít a osobně je vyzkoušet. Do té doby k tomu budu mlčeti zlato :)

    OdpovědětVymazat
  16. Taktez jsem byl udiven z prvniho mista. Vzhledem k vyhodnemu umisteni blizko letiste jsem zasel na sluzebni obed. No, zastavil se tam cas, to je pravda. Nicmene jidlo bylo velmi dobre a obsluha vzorna. Pan Ruzicka osobne chodil ke kazdemu stolu a doporucoval a radil... Nemusi to kazdemu sedet, ale "rodinny charakter" se nezapre a musim rict, ze to zvladaji velmi dobre. Presne takovy pristup mi vzdycky chybel U kone. Majitel pan Sapik obcas vari, ale nejaky pocit domaci atmosfery tam citit neni. Ale zpet k Lipe, neni to spatne, ale na jednicku v zemi to nema ani nahodou. A vyhrad ke GR mam vic, ale je to na cele tema a sirokou diskuzi.

    OdpovědětVymazat