6. února 2008

Našlo se Kružítko? Nakonec ano...



Ještě před tím, než se zase pustím do seriozního bádání a popisování, bylo by nanejvýš fér uzavřít kapitolu "Pololetní test."
To, že je číšnická hantýrka až tak dobře utajená, jsem netušil, ale nakonec vše dobře dopadlo a ceny našli své vítěze...


Tramtadadá....Absolutním vítězem se stal lettek, který odpověděl správně na téměř všechny otázky a s velmi přesnými definicemi.
Já to jen pro pořádek sesumíruju:

1) Co je to FORLEG?

Ano, správná odpověď je překládací příbor, anóbrž také někde klepeta. Sami ho berete do svých rukou na všelijakých rautech. Skládá se z polévkové lžíce a masové vidličky. Pro zajímavost dodávám, že ačkoliv se má správně obsluhovat zprava, hostovi se překládá forlegem vždy zleva.
Činí-li se tak z druhé strany, číšník překládá svou pravou rukou přes mísu a matlá si v tom všem rukáv :)

2) Čemu se říká HANGRLE?

Plátěný ubrousek nebo také příručník, který má každý herec-číšník ve špatném filmu přehozený přes předloktí, kde je mu tak akorát na prd. Kdyby to tak mělo být, jmenoval by se možná přesručník. Kdykoliv to vidím, říkám si, proč tvůrci neangažují nějaký odborný dohled.
Hangrle má být vždy při(po)ruce a jenom ti největší profíci berou vaše talíře právě do něj. Jednak aby vám neupatlali talíř a možná také proto aby na něm úmyslně nezanechali své daktily :)

3) K čemu jsou dobré HOLAN a KOZA?

Hm, tenhle dotaz se mi dvakrát nebo spíš vůbec nepovedl a tak po právu zůstal neodhalen. Je to možná tím, že Holan je přezdívka moc stará a koza zase né tak známá. Takže jen ve zkratce. Holan je velké plato, na které se vejde vícero talířů a koza, nebo kozy je rozkládací stojan na který se Holan u stolu položí. Radši dál...

4) Na co se v restauraci používá KOMANDO?

No, nad některými tipy jsem se zasmál, ale pravdu měl opět jen vítěz. Komando je v případě, že podnik očekává akci nad běžný rámec "a la carte" naprosto nepostradatelná věc. Obsahuje počet hostů, čas, způsob posazení, menu, nápoje a hlavně....způsob platby :) Prostě podrobný scénář...

5) Co je to MOLTON?

Tady bych asi nejvíc souhlasil se Sebastianem. Molton je měkčící a také hlavně protiskluzová podložka pod ubrus...Když budete chtít provádět ten trik, jak se prudce vyškubne ubrus a všechno na stole zůstane stát bez hnutí, ubezpečte se nejdřív, že pod ubrusem není Molton.

6) Kdo to byl KRUŽÍTKO?

Klíčem byl KDO a čas minulý. Nakonec se přeci jen našel díky Anonymní Abebe, která tak vyhrává aspoň cenu útěchy a tímto jí vyzývám ať mi pošle mail.

Kružítko byl prostě Dederón, který přišel ke své přezdívce díky rýsovací pomůcce, zobrazené ve státním znaku. Živil se pouze pomocí "pommes mit majó, apflštrůdlu a klajnesbíru." Někdy si tu o něm a také o Íčkách, Jabkách, Amíkách a hostech z Vršku něco povíme :)

7) Na co je ŠAFINA?

Lettek napsal: "Šafina neboli chaufing dish, většinou nerezová nádoba s hořákama pod ní, vodou v ní a místem na gastronádoby s jídlem, slouží k udržování teploty." Je to tak a není potřeba k tomu dodávat nic rádoby vtipného. Howgh...

8) Co je KUVÉRÁK?

Bych se býval klidně vsadil, že jak se objeví "kuvérák," nikdo nebude ani pomýšlet na to, že by to mohla být přezdívka pro pečivový talířek.
P.S. To, že máte na stole kuvérák, neznamená automaticky, že budete platit kuvér. Takže číšníka s kvérem se nebojte :)

Všem co se aspoň pokusili tímto děkuji a do příště slibuji, že vaše gastrovědomosti nebudu přeceňovat a připravím něco lidštějšího :))



- Lettek nechť prosím neprodleně namailuje, co si ráčil vybrat za odměnu :)

2 komentáře:

  1. Ja malem nemohl dospat.. K odhaleni je ale potreba rict, ze predstava krouziciho pana s pritlucenou polobotkou je mnohem poetictejsi :)

    OdpovědětVymazat
  2. rushide - Souhlas :) Na rozdíl od pána s polobotkou, nebylo na DDR kružítku poetického vůbec nic :)

    OdpovědětVymazat