4. února 2008

Oběd v Maze


Photo graphxgrrl

Chtěl jsem svůj příspěvek o Maze pojmout úplně jinak, více jako tradiční recenzi, ale pak jsem si ještě jednou přečetl tu Cuketkovu v Týdnu a druhou u Florentýny a rozhodl jsem se místo již popsaného, pouze dodat svůj pohled.


Teď už vím, že s příchodem Ramsayho do Prahy nepřišlo vůbec nic převratně nového. Respektive nic, co by tu už nějaký ten pátek nebylo v mnoha různých provedeních. Být to tak před deseti lety tak asi možná, ale za "otce" tohoto typu fine diningu, ať se mi to líbí nebo ne, musím u nás považovat duo Sjöö & Jebens a R.Suriho.
Co naopak přišlo s Maze do Čech, je lesk obrovsky úspěšného a světově uznávaného restauračního impéria, takže jsem byl v první řadě nejvíc zvědav v čem se ty naše podniky liší, nebo v čem jsou za světem pozadu.
No a musím s naprosto klidným svědomím říct, že žádný extra rozdíl jsem nezpozoroval.

Design podniku je naprosto jednoduchý a účelný. Tytam jsou doby, kdy se chodilo do La Provence, protože je tam hodně výzdoby a polštářů :)
Vše je zcela záměrně podřízeno tomu, co se na vás valí z kuchyně.

Servis je přesně tak příjemný a vstřícný, aby host věděl, že je o něj dobře postaráno, ale zároveň to nebylo protivně vtíravé. Jediné co mě osobně trochu vadilo, byla malinko nedostatečná prezentace předkládaných jídel, ale jinak nemám tu nejmenší připomínku a ani okolo sebe jsem neviděl jeden jediný kiks, což samo o sobě bohatě stačí :))

No a tak se dostávám k tomu zásadnímu a to jestli mi chutnalo a jestli to za ty prachy vůbec stálo.

Kromě stálého jídelního lístku, nabízí polední Maze i tříchodové menu za 600,-, které se mění jednou za dva týdny!!!
Vybírat si můžete ze dvou předkrmů (polévka, předkrm), hlavních jídel (maso, ryba) a dezertů (oba teplé).

Cibulová Velouté, kterou jsem obdržel neměla vůbec chybu a byla zároveň to vůbec nejlepší z celého oběda.
Druhý chod, jehněčí dušené se šafránem a pikantním kus-kusem bohužel už o malinko méně. Nejenže mi kus-kus "vypil" všechnu omáčku, on byl parchant ještě natolik výrazný (ale vynikající), že ukradl celé jídlo pro sebe. Kdyby v tu chvíli bylo na talíři jakékoliv jiné maso, snad i sojové :))), rozdíl bych nepoznal. Škoda..

Dezert "Orange bread and butter pudding" byl naprosto mimo mé chuťové preference a připadal mi doslova nepodařený. Tento úlet staré "dobré" britské kuchyně bych nejlépe popsal jako neopečený tousťák s pomerančovou kůrou, omylem zamíchaný do creme brulée. Bobek rumovo-rozinkové zmrzliny trochu zlepšil dojem.

Předražené illy za stovku jsem vynechal a z nápojů si dal pouze třetinku točené Plzně v sice elegantním, ale zato reklamním skle za 70,-.

Ne, určitě jsem nebyl zklamán, to vůbec ne, ale ani nijak zvlášť ohromen. Do jídla jsem záměrně šťoural mnohem víc, než bych tak činil kdekoliv, kde tříchodové menu přijde třeba na devadesát korun a kde nevaří lidé vycepovaní tímto "diktátorem."

Určitě si v nejbližší době zajdu ještě na večeři a ve více lidech, abych celý podnik nesoudil jen podle jednoho poledního menu.

12 komentářů:

  1. Dík za reportek. Popis celkem zhušťuje názor z několika (pravda, anglicky psaných) blogů. Čím více nadšených, méně nadšených i vyloženě naštvaných příspěvků čtu, tím více tam chci zaskočit. Ale stejně nakonec při nějaké příležitosti spíš zvolím La Degustation Bohême Bourgeoise nebo Le Terroir.

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za názor :-) Naprosto ohromen a vyveden z míry vychází z Maze jen ten, kdo nemá adekvátní srovnání. V každém případě je to "velmi dobrý" restaurant, ale sedmý div světa to není :-) Praha je na gastronomickou kvalitu celkem štědrá a už nějaký pátek je z čeho vybírat. A určitě to bude čím dál lepší!

    OdpovědětVymazat
  3. Honzo - I tak by byla škoda je nevyzkoušet :) LDBB je dle mého názoru lepší koncept.

    DolceVita - Nezbývá než souhlasit. Jestli je Maze, ten startér, který přiblíží "zážitkovou" gastronomii i těm, kteří o to zatím moc nestáli, díky mu zato :)

    OdpovědětVymazat
  4. jé, no škoda - já bych si tvoji tradiční recenzi moc rád přečetl :)

    Teď už vím, že s příchodem Ramsayho do Prahy nepřišlo vůbec nic převratně nového. Respektive nic, co by tu už nějaký ten pátek nebylo v mnoha různých provedeních.

    podle mě něco určitě přišlo a sice právě ten ramsay-f*word-celebrity hype. kuchař/celebrita přitahuje pozornost, má drahé fáro, lítá v tryskáčích a je sprostej. to jsme tady ještě neměli :) (a za to by snad česká chef-kuchařská scéna mohly být ráda ne?) možná je to blbost, ale já to beru pro prahu jako plus a baví mě to :)

    OdpovědětVymazat
  5. No když jste u toho srovnávání, zajděte někdy do Pekla, pasáž světozor, vodičkova, to je teprve něco! Maj tam občas i plíčky na smetaně, je to durchunddurch komunistická vývařovna pro důchodce, ale kolik tam o polednách sedává managerů z Václaváku... Je to panoptikum, za pár peněz, a občas to bejvá i jedlé. Většinou. Kam se hrabe Ramsay. Takových hospod jako je Peklo, už v centru Prahy příliš neuvidíte - je to tam fakt BÁJO!

    OdpovědětVymazat
  6. Cuketa - Koho ty ještě nezalinkuješ :)

    Ale kdyť to o pár vět později píšu, tedy o tom co to sem přišlo. Lesk a bída partyzán :)
    Každopádně jsem za to rád a nehanim, nýbrž vítám a mávám v ústrety. Kdyby tady byl přímo ON u sporáku a né jenom na 5 minut v životě, tak je to taky o něčem jiným :)
    Tradiční recenzi jsem nepsal poněvadž bys mi odkoukal styl a zpeněžil ho :)

    "...kuchař/celebrita přitahuje pozornost, má drahé fáro, lítá v tryskáčích a je sprostej. to jsme tady ještě neměli..."
    Určitě? A nezapoměls náhodou na Petra Novotnýho :))

    Anonymní - Díky za tip. To je přesně ten můj každodenní chlebíček, tyhle vývařovny, škoda, že se tam tak špatně parkuje.Oběd v Gordonovo "U Mázlů" byl z mé strany exces, který se jen tak nebude opakovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní: do Pekla jsem chodil dva roky skoro pravidelně (= jednou do měsíce určitě) a moc mi tam chutnal tuším asi desetikuronový okurkový salát! :o)))

    OdpovědětVymazat
  8. Tradiční recenzi jsem nepsal poněvadž bys mi odkoukal styl a zpeněžil ho

    Bodrý český humour.
    Natřásáním tukových polštářků jste mi prodloužil život o dobrých pár dnů / týdnů / měsíců / let. Nehodící se škrtněte.
    Díky, ó Matesolo.

    OdpovědětVymazat
  9. Doporučuji si přečíst recenzi na Maze od p.Macka v posledním Reflexu...:)

    Podle mě je vše co se děje kolem otevření restaurace Maze jedna velká komedie a nafouknutá bublina, která brzo pukne...

    OdpovědětVymazat
  10. Jednorožec - Vám to přišlo legrační? Já to ale myslel smrtelně vážně :)))

    Anonymous - Přečteno hned ve čtvrtek ráno a dvakrát.
    S jeho recenzí, plnou faktických chyb se naprosto nestotožňuji, pokládám jí za nablblou a doufám, že jeho bublina v Reflexu pukne o dost dřív než ta kolem Maze.

    P.S.Vraťte Michopulu bastardi :)

    Poštulků a Macků mám plný dentál...grrr

    OdpovědětVymazat
  11. Prave jsem docetl toho Macka a napadla me stejna vec, jak rika Matesola. Jsem zvedavy, kdy Reflexu dojde, ze food sekce ano, ale samozvany kral gurmanu nejspis ne. Mne osobne ten clanek vytocil, ne kvuli jeho nazorum, ale kvuli te nesmyslne vulgarnosti. Mozna ze ma pravdu v tom, ze Maze je jenom hype, ale ja ji v tehle forme nemam duvod akceptovat.

    OdpovědětVymazat
  12. 2 matesola & rushid: Pohrdáte erudovaností gurmána, která zná, jak připravit omeletu či napsat článek, jak opepřit tlačenku :P?
    Styl článků Hany Michopulu mi ne zcela sedl, jsem si myslel, aspoň do doby, než přišel Macek. Pak se ukázalo, že jsem si, parchant nevděčnej, nevážil dobrého bydla :-).

    OdpovědětVymazat