5. března 2008

Funčovičky



Na sklonku loňských prázdnin jsem podnikl průzkumnou výpravu za ančovičkami do Kladna.
Jel jsem tam jako rybí rozvědčík s cílem je vůbec nalézt, potažmo zmapovat místa výskytu.
Tak proč se k tomu vůbec vracím?
Inu protože teď si pro změnu ančovičky našly mě...A rozhodně ne ledasjaké :)


Měl jsem cestu do Nuslí a tak jsem spojil příjemné s užitečným a zastavil se v novém lahůdkářství "Casa Mediterrana" naproti Nuselské radnici.
Jsou tam údajně teprve na začátku cesty a tak nebudu hodnotit vůbec nic. Každopádně jsem čekal víc a z nabídky jsem si na zadek rozhodně nesed, ale i tak držím palce.

Málem jsem odcházel jen s jednou lahví olivového oleje, když tu mi zrak padl na rybičkový regál.
No to bylo hned masivního srdnatého zaplesání. Ančovičky....levné a ochucené?!

Popadl jsem pět krabiček á 35,-Kč. z celkových sedmi. Dvě klasické formace, tj. čisté filety a s kapary jsem tam nechal a vzal sebou pouze ty s novým chuťovým tuningem.
Série je španělského baskického původu od firmy Yurrita a patří do řady výrobků Lorea Gurmet (tj. nevhodné pro obyčejné Gurmány:))

mini PRDA (První Degustace Ančoviček)

Nevím jak se mi to mohlo stát, ale zrovna jsem doma neměl žádný vlastoručně upečený čerstvý chleba a tak jsem ještě zaběhl pro půlku "Cvrčovic," lahev vody bez bublin na odsolení dutiny ústní a pustil se do degustace.


uzeny1

UZENÉ
Nejslabší z celé sestavy. Možná proto, že zůstaly daleko za mým velkým chuťovým očekáváním.
Teď po bitvě vlastně ani nevím co pořádně jsem očekával, ale naprosto jistě jsem dostal pouze slanější šproty.

oregano1

DOBROMYSLNÉ
Co musím určitě pochválit, je naprosto přesně trefená dávka dochucení nejen u této verze.
Místo nějakých jednohubek a kanapí, si je dovedu představit spíš na pizze.
Faktor opakovaného nákupu je však minimální.

syr1

OVČOVIČKY
Pro ty z vás, kteří až do dneška neměli tušení "Was ist das Manchego Käse," podotýkám, že se jedná pravděpodobně o nejznámější španělský sýr z ovčího mléka s původem v oblasti La Mancha :) Jestli je přímo od Dona Quijota to nevím, ale řezy mi přišli jako on hubené, kostičky sýra malinké a nejvíc bylo v piksličce toho rostlinného oleje. Chuť byla příjemná, trochu jakoby Pecorinoidní.

cesnek1

CASNAKOVO-PETRŽLENOVÉ
Skvělá kombinace toho nejlepšího co nám dala příroda, tj. soli, česneku a rybiček. S tímto druhem je škoda provádět cokoliv dalšího. Nejlepší jsou jen tak filátko po filátku, kdy krásně vynikne to božské harmónium a olej teče po bradě...

chilli1

CHILLI
Bez debat vítěz...Skoro mi přijde, že ta chilli paprička je tu jen proto, aby se kamarádila s ančovičkou (případně čokoládičkou). Tak skvěle to jde dohromady. Pikantní přesně tak akorát. Krom klasického využití, bych doporučil k osolení těstovin nebo k přípravě skvělého receptu od Šárky.

Resumé
Vzhledem k obalu v československé mutaci, předpokládám, že se L´Oreální ančovičky zabydlí na pultech našich oblíbených prodejen a nebudou zaznamenány žádné větší výpadky v zásobování. Specielně u těch česnekových a chilli by mě to hodně mrzelo :)

A co vy? Jistě si děláte svoje vlastní ančovičky... V které akvaristice je kupujete? Nebo máte svého bio rybáře?

10 komentářů:

  1. Jdu si dát.. ančovičkový díl seriálu Futurama :o) Sakryš, že bych místo vína zdegustoval třeba kremžské hořčice nebo nakládané okurky z večerek... hmmmm :o)))
    Česnekáči vypadají dobře, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Ančovičky pod drobnohledem :-) Zatraceně dobrý nápad!

    Pro všechny případy mám doma velké akvárium a to akvárium de facto rovnou v kuchyni. Můj sen je mít ančovičky pořád po ruce :-)

    belcarnen:
    Degustace české hořčice by nebyl špatný nápad! Ať kremžská nebo obyčejná plnotučná ... často se halí do tajemně odpudivého obalu, ale obecně vzato pod víčkem je něco, čemu dáváme mnohdy přednost před hořčicí i slavnějších jmen. Zvyk je železná košile :-)

    Samozřejmě "českou" hořčici kupuji (na dijonskou dopustit nedám, mám ráda tu její palčivou chuť), ale dobrodružství při nákupu zažívám jenom s tou českou. Dijonka má stabilní kvalitu, vůni i šmak! To se ovšem nedá říct o té "české". I kdybych měla být z obchodu vyvedena za límec, musím prostě víčko zvednou a k obsahu záhadného hořčicového kelímku přivonět! Podle vůně poznám tu správnou chuť a teprve potom ji hodlám zaplatit (i když je vlastně za pakatel). Nevím odkud se bere ten nepoživatelný druh hořčice, který se mi občas dostane pod ruku a putuje rovnou do koše?

    Matesolovi se omlouvám za ten skok od akvária s ančovičkami mezi regály hořčice :-))) Může za to belcarnen - neměl si začínat ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dolcevita: o degustaci hořčic a okurek mluvil na kurzu senzorického hodnocení vína jeden chlápek, že jako u vína nás to baví, ale když má člověk ohodnotit třicet kyselých láků, tak to taková sranda není :o)

    Do degustace hořčic bych šel :o) V poslední době se nám opakovaně stalo, že superlevná v malém plastovém kelímku byla o hodně lepší, než různé "značkové" ve skle :o) Z Dijonu bereme obligátní Maille všech možných ochucených druhů, k naší plné spokojenosti (= chutná a navíc snadno dostupné).Každopádně jako téma na případný příští interblog to vidím nadějně, třeba to (s párky a šunkou) bude průchodnější, než návrh Florentýny běžet rodinný maraton :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Jednorožec se vměšuje do debaty:
    Dobrá hořčice je něco, co nám zde moc chybí. Málokdy a málokde je k vidění nějaký Tafelsenf - okamžitě kupujeme a pak mlsáme.
    Jinak je to Russian Roulette. Momentálně je v ledničce Musztarda delikatesowa, stojí za starou Belu. Je zde nyní tolik Poláků, že pro ně v supermarketech mají vyhrazeny police se zbožím.
    Češi, houfem do Anglie! Pak tu snad bude na štelářích i česká hořčice.

    K ančovičkám: občas se tu dostanou nakládané v kyselém nálevu. Jsou stříbřité barvy a fajnové.

    OdpovědětVymazat
  5. "...Nevím jak se mi to mohlo stát, ale zrovna jsem doma neměl žádný vlastoručně upečený čerstvý chleba..."
    HA-HA-HA, zasmála se Mandarinka
    :-))

    OdpovědětVymazat
  6. burmajones pravil:nejhorší v hořčici je ten benzoan nebo sorban nebo čertastarýho,co do toho dávají.mně z toho štípe jazyk.

    ale rád mám hořčice Spak ty jsou dobré

    OdpovědětVymazat
  7. Mandarinko, zasmál jsem se s vámi. Vsadím se, že chudinka MateAlso nemá ani automatickou pekárničku. Kdyby ho znenadání přišel navštívit Alex YouHellCar, byl by totálně embarrassován.

    Na některých hořčicích jsou nejlepší až ty vymyté skleničky, s něčím zajímavým vevnitř. Může to být i s akustickým extempore kostek ledu cinkajících o sklo, přednostně doprovázeném praskotem polen v rozsáhlém krbu.
    Jean, another shot - if you would be so very kind.

    OdpovědětVymazat
  8. Všem - Jedna stará moudrost praví, že chceš-li se něco dozvědět o hořčici, musíš nejdřív napsat něco o rybách a naopak :)))

    Malinko jsem doufal, že chlebové pošťouchnutíčko projde bez povšimnutí. Když přijde "ON" a s ním i banda pekařů, ukážeme si názorně jak vypadá komentářová totalita :)))

    Jó a hezký víkend přeji :)

    OdpovědětVymazat
  9. A já jsem tolik doufala, že brzo bude recept na domácí bůčkový chleba. :-)
    caty

    OdpovědětVymazat
  10. Jednorožec: Šíří se jak mor. V naší lednici se usadila musztarda rosyjska bardzo ostra a chce se vydávat za naší obyč kremžskou. Pchá! Kdeže jen ty chatrné plastové kelímky jsou...?

    Sorry, pane M., ale hořčice způsobuje silné srdeční záchvěvy zase nám.

    OdpovědětVymazat