11. března 2008

Michelin Česko - Zrušeno...



Poslední pohled do zrcadla, ulíznout pěšinku a ještě jednou zkontrolovat obsah kapes.
Propiska píše kvalitně, notes má dost prázdných stran, foťák fotí a diktafon čeká na diktát.
Spokojen sedám do auta a řítím se na historicky první tiskovou konferenci Michelin Guide Česká republika.
Bohužel o celý den dřív :(

Zřejmě jsem pořádnej kus dislektika. Můj hendikep se projevuje tak, že na důležité akce mířím přesně o den dřív než je uvedeno na pozvánce. Když mířím, tak to ještě jde, ale jak dokonce vyrážím a dorážím, pak je to špatný, špatný a marný.

Moc mě také mrzí, když mě milou a přátelskou osobu přivedu díky svému kalendářovému defektu na pokraj smrti z leknutí.

S Cuketou máme sraz půl hodinky předem, abychom stihli jedno globalizovaný SB kafe. Když mu volám, abych se mu omluvil, že budu mít nanejvýš 5 minut zpoždění, zastihuji ho zřejmě v trenýrkách u jednoho fairtrejdovýho a s čerstvym Týdnem v ruce. Až do doby než mi nahlas přečetl text pozvánky se silným důrazem na datum konání akce, jsem se cítil na koni a bavil se jeho panikou.
A najednou nevím co mám dělat. Je pondělí ráno, já stojím v zácpě a muchlám na sobě oblek. Tak se nakonec věnuji svému a namísto jistě zajímavé tiskovky prodávám úspěšně další a další lahve vína.
Vlastně se nic neděje, akce bude zítra.

Velká chyba lávky.
Odpoledne nám přichází mail od koordinátora Michelinu, že celá akce padá, díky nepříznivým povětrnostním podmínkám pro odlet francouzské delegace, bez které by celá událost ztratila předpokládaný šmrnc.

Asi nejenom pro mě je tato zpráva opravdu špatná zpráva. Celé slavné uvedení naší gastronomie do M-průvodce se smrskává do pouhého podomního rozvozu tiskových materiálů samotným pořadatelem a předčasně proláknutou zprávou na iDnesu.
Když se člověk podívá, jak takové uvedení probíhalo v Japonsku, darmo mluvit.



Fakt, že jednu jedinou hvězdu získává restaurant Allegro a pak už nic, beru jako malé zklamání. Ale tento post píšu v noci, kdy je vše ještě silně neoficiální.

Jak se dá na Michelina vyzrát?
Celkem jednoduše. Stačí si svou restauraci otevřít v baráku, který je přímo s Michelinem úzce spjat. Pojmenovat jí ještě pro jistotu Bibendum a je vyhráno.
Ať nám inspektoři třeba..., taky můžou... :)



Nejvíc se u nás v souvislosti s Michelinem psalo o Maze.
K již populárnímu článku pana Macka dodávám, že jeho přátelé, které ke konci zmiňuje jako také silně nespokojené, tak ti se celou dobu svého pobytu neúspěšně snažili blamovat obsluhu tím, že jsou inspektoři Michelinu :)
V tomto světle mě napadá, že to jeho závěrečné: ".... v palivcovském stylu: Na co si to, kurva, hrajete?" vlastně ani nepatřilo Gordonovi :)

Jiný článek o tomto podniku vyšel minulý týden v časopise Euro a je z pera mého oblíbeného foodkritika pana Ballíka. Je pojat jako srovnání obou restaurací, londýnské a pražské a napsán je opravdu fajnově, doporučuji :)
Síla je hlavně srovnání cenové, jak u vín, tak u samotných jídel. Autor neopomněl připomenout i sešup, který Ramsay zažívá v jiné prestižní soutěži, San Pellegrino TOP 50, v které narozdíl od vyškolených inspektorů hodnotí podniky odborná veřejnost a kde se jakákoliv závada v kvalitě služeb projevuje pádem i o několik zásadních míst.

Stejně jako loni se chystám na podrobné zpracování výsledků S.P. TOP 50, které zde bude na chlup přesně 21 dubna. Zatím můžete na oficiálních stránkách hlasovat pro svou oblíbenou hospůdku (jakoukoliv).
Já už se tam naspamoval až až :))

P.S. Pro případné změny a aktualizace Michelina 2008 navštivte inspektora Cibetku :)

7 komentářů:

  1. To je hezké :-). Na druhou stranu je lepší vyrážet o den dříve než o den později.
    citece:"Stejně jako loni se chystám na podrobné zpracování výsledků S.P. TOP 50, které zde bude na chlup přesně 21 dubna."
    Jste si jist? Není to již 20. nebo až 22.? ;)

    A propos, Macek & spol. jsou opravdu pašáci. Úplně mě zaplavil takovej ten pocit národní hrdosti.

    OdpovědětVymazat
  2. celá akce padá, díky nepříznivým povětrnostním podmínkám pro odlet francouzské delegace

    To myslím nebyla výmluva, hnalo se jim to tam od nás - my to divé povětří koupili z Kanady. Kdo neměl v kapse preventivně dvě cihly (či v břiše ekvivalentní porci Fish&Chips), odlétal směrem východním i bez éroplánu.

    OdpovědětVymazat
  3. LOLOL ;)


    tak alespoň někdo na tom slavnostním vyhlášení byl! :) skoro&těsně :))

    (k dokreslení jen dodám, že jsem zrovna opravdu popíjel FT coffee :)) 100% arabika smes kolumbia, nikaragua, bolivia)

    OdpovědětVymazat
  4. jen dodám, že jsem zrovna opravdu popíjel FT coffee

    A trenky?

    OdpovědětVymazat
  5. 1R:

    trenky taky :))) já vím že 9:30 je na čerstvý stav probuzenosti nemravný, ale u mne je to víceméně norma ,))) prodloužená o ranní nácuc tisku...

    OdpovědětVymazat
  6. ringo - Ano vyrážet o den dřív je přeci jen o něco lepší. Posledně jsem jel 50km na festival vína a zjistil jsem to až v cíli.
    Vyhlášení tu bude přesně 21.4, což neznaméná, že se po výsledcích nebudu schánět už 20tého :)

    1R - Dotaz na trenky ve mě vyvolává obavu z nějakého možného gay chatu. Opatrně s tím prosím :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle je krásně dojemná historka - nějak nám tu radost v pravou chvíli nedopřáli, co? A měl jsi i OBLEK? Wow, to už to kafe ve SB mělo pořádný grády! :))

    OdpovědětVymazat