3. dubna 2008

Ostroviny od Jednorožce 5



Částečně i reakcí na nedávné stížnosti čtenářů, že Matesola zde strašně zaostává v uveřejňování receptů (je jich na netu tak málo!) jsem usedl ke klávesnici, abych se podělil krátkou zprávou z jednorohé kuchyně.


"Mám zase makrely. Jsou čerstvý, jenom tentokrát trochu menší," uvítal mne fishmonger ve svém krámku. Shrnul tříšť ledu, abych se na čudly mohl podívat. Zářily.
"Dík, ale tentokrát chci vařit polívku. Vidím, že tu máte conger eel stejky."
Fishmonger uznale pokývl hlavou, conger je na rybí polévku výborný.
"Taky red snapper - vezmete si? Dva? Vykuchám vám je. OK, co dál?"
"Na vývar - něco lacinýho, máte whiting?"
"Tak to nemám, sorry, ale je tu coley."
Vzal jsem si kus šedavého coley. Chutná celkem dobře, je laciný spíš kvůli barvě masa.
Nakouknul jsem do kbelíku. "Máte nějaké kostry?"
"Not really, ale počkejte, mám vzadu hlavu congera! Stejk už nebudete potřebovat, na líčkách je masa dost."
Plastový pytlík byl těžký, ale monstrózní hlava byla zadarmo a celý nákup mě překvapivě přišel jen na pár šupů.

Chystal jsem večeři pro naše staré známé. První chod byl, jak už tušíte, rybí polévka. Suroviny jsem teď měl, ale stál jsem na rozcestí. Kterým směrem se vydat? Francie, s tomaty, česněkem a šafránem?
Nakonec jsem se rozhodl vyšlápnout si směrem české rybí polévky, jako se dělá o Vánocích, jen místo kapra jsem měl ryby mořské. Do vývaru jsem jich opravdu napral, co se dalo! Ani na aromatické zelenině jsem nešetřil. Vařil jsem jen 20 minut, ryby podle mazáků prý víc nechtějí.

Zvlášť jsem na másle osmažil další dávku zeleniny pokrájené na nudličky. Zvlášť udělal jíšku z krupičky. Obojí jsem zalil přecezeným vývarem, posléze spojil a společně povařil. Část vývaru jsem odpařením zredukoval a polévku tím doplnil. Z ryb jsem obral jen to nejlepší maso. Zbytek byl pro psy, ti ryby rádi.

Polévka, na poslední chvíli ozeleněná velkou hrstí nasekané plocholisté petržele a podávaná s croutony, měla velký úspěch.
Zbyla i na pozdní snídani druhý den. V chladu polo-ztuhla a zrosolovatěla - očividná známka to její kvality a bytelnosti. Ohřátá se lžičkou přidané harrissy to byl vyprošťovák non plus ultra.

-Jednorožec-



-----------------------------
Dodatek

Jednorožec mi poslal se svým příspěvkem i tu fotku s otazníky. Prý ať si tam něco doplním.
Jsa v chřipkově letargickém útlumu, kreativními nápady zrovna nekypím.
A tak se ptám, co podle vás, může mít taková úhoří kebule na srdci?
-mtsl-

Starší Ostroviny:
První
Druhé
Třetí
Čtvrté

13 komentářů:

  1. Dávám návrh na úhoří cementář:"Ta kazeta je k sežrání."

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mne se pta: opravdu neni 20 minut malo?

    OdpovědětVymazat
  3. Tady říkaj 25 minut
    http://www.bbc.co.uk/food/get_cooking/recipes/108.shtml

    Tady radí 15 minut, NE VÍCE!!
    http://busycooks.about.com/od/stockrecipes/r/fishstock.htm

    Tak si vyberte! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. dal bych "Always Look on the Bright Side of Life"

    OdpovědětVymazat
  5. Michal: to je goooood! To bych si dala na plochu :))
    Sonya

    OdpovědětVymazat
  6. Další do bubliny:

    Není třeba ztrácet hlavu.

    Dostanu taky ochutnat?

    A poslední obligátní - WTF?

    OdpovědětVymazat
  7. Dal bych si parní lázeň...Ale ne víc jak dvacet minut!;-)Do huby cibuli, na hlavu vavřín a za ucho mrkvičku!

    OdpovědětVymazat
  8. Dal bych si parní lázeň

    Mají tady fakt bezva odtučňovací kůru. Hned první den jsem ztratil deset kilo, ani nevím jak.

    OdpovědětVymazat
  9. chvilku jsem si s "chytrým" doplněním bulbiny musel počkat, až dnes je ten správný den:

    "zas*aný pondělí"

    ;)

    pěkně se to četlo, skoro jsem se tam k vám teleportoval. toho obchodníka vám závidím. taky bych skupoval kdejakou hlavu :) headhunter :)

    OdpovědětVymazat
  10. Co říká? No přece:

    "Když já na jaře vždycky ztrácím hlavu..."

    Mánek

    OdpovědětVymazat
  11. :-)
    Hlavu ale neztratil. Spíš někde přišel o ocas.

    OdpovědětVymazat
  12. Jak tak koukám na tu modrou gumičku (bo co to je vpravo na tom svazečku), tak se mi vybavuje Bridget Jones a její modrá polívka... :-D

    OdpovědětVymazat
  13. bOb: Dík za připomenutí. Film jsem viděl, beze zvuku, anžto chtěli v letadle prachy za sluchátka. Já jsem týden před tím dočetl knihu a víc mě zajímala dřímota. :-)
    Jak se vlastně ta modrá polévka stala? Cedili něco přes punčocháče?

    Ano, na mém snímku je to modrá gumička, svírá spodní část stonků petržele, na vývar.

    OdpovědětVymazat